Actualitate

Blocaj. Nu mai poate emite Primăria Floreşti autorizații de construire?

Autorizațiile de construire și certificatele de urbanism emise de Primăria Florești în baza Planului Urbanistic General (PUG), expirat încă din 2015, ar urma să fie anulate.

Este nevoie de un nou Plan Urbanistic General (PUG) pentru deblocarea situației, la care administrația publică locală lucrează de 8 ani. Pe când e gata noul PUG va fi deja expirat pentru că un PUG este valabil 10 ani.

La începutul acestui an, în urma controlului efectuat de ISC, Primăria Florești a primit interdicție de a mai elibera autorizații de construire și certificate de urbanism, dat fiind faptul că „valabilitatea” PUG-ului  fusese prelungită nepermis de mult.


Nemulțumit de decizia ISC, primarul Floreștiului a atacat-o în instanţă unde a cerut suspendarea ei. Într-o primă etapă, administrația locală Florești a obținut câștig de cauză la Tribunalul Cluj și a continuat să emită certificate de urbanism și autorizații de construire.  Doar că, în 22 august, Curtea de Apel a dat o decizie definitivă în procesul dintre Primăria Florești și ISC în cazul interdicției impuse de ISC de a mai elibera autorizații de construire și certificate de urbanism ca urmare a expirării PUG încă din 2015. Aceasta înseamnă că Primăria Florești este în blocaj la acest capitol. Până nu emite un PUG nou, din punct de vedere legal, nu mai are ce să facă conducerea comunei.

“PUG-ul nu mai este valabil de când au expirat cei 12 ani de prelungire a lui, adică în 2015. Inspectoratul de Stat în Construcții a făcut doar o constatare, prin acel proces verbal, că PUG este expirat prin neintervenția Consiliului Local în perioada de valabilitate pentru prelungirea lui. După ce a expirat nu mai ai ceva face, decât să iei o decizie de la zero. Primăria Florești lucrează de opt ani la un nou PUG, în condițiile în care valabilitatea unui PUG este, în mod normal, de 10 ani. Ori, pe când e gata este și gata expirat”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj.


Primăria Florești a încercat să dreagă busuiocul în iulie când a dat o hotărâre de Consiliu Local pentru prelungirea PUG-ului. Ori, acea hotărâre este nulă pentru că Legea 350/2001 spune că prelungirea se face în perioada de valabilitate a PUG-ului.

Cum interpretează Şulea legea

Primarul Horia Şulea susţine că “la Biroul Urbanism din Primăria Florești, activitatea se desfășoară în condiții de normalitate, în absolută legalitate și fără nici un fel de semne de întrebare cu privire la valabilitatea PUG”.


“Actele, inclusiv dar nu exlusiv, autorizațiile de construire, se eliberează în perfectă legalitate și normalitate. În acest moment, la nivelul comunei Florești avem un PUG în vigoare, PUG valabil până la data în care noul PUG va intra în vigoare”, spune primarul.

Primarul reaminteşte că Inspectoratul de Stat în Construcții a încheiat la data de 26 februarie 2018 un proces verbal în care opina că Floreştiul nu are PUG valabil și că nu mai poate elibera autorizații de construire.


“Primăria Florești a atacat în instanță respectivul proces verbal, un dosar fiind deschis pentru suspendarea respectivului proces verbal și un dosar fiind deschis pentru anularea respectivului proces verbal. Tribunalul Cluj a decis la data de 16 mai suspendarea de îndată a executării procesului-verbal de control încheiat de către Inspectoratul de Stat în Construcții până la pronunţarea instanţei de fond. În recurs, Curtea de Apel Cluj a decis în august casarea sentinței Tribunalului și a respins cererea de suspendare. Între cele două sentințe, la data de 21 iunie, Guvernul emite Ordonanța de urgență nr. 51/2018 pentru modificarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și pentru prorogarea unor termene. OUG respectiv stipulează că «termenul de valabilitate a Planului urbanistic general se prelungește, pe bază de hotărâre a consiliului local/Consiliului General al Municipiului București, până la intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general, cu condiția inițierii demersurilor de elaborare/actualizare a planului urbanistic general înainte de expirarea termenului de valabilitate». Comuna Florești a inițiat demersurile de elaborare/actualizare PUG nou cu mult înaintea expirării termenului de valabilitate a PUG vechi”, susţine Şulea.

Primarul celei mai mari comune din România mai spune că decizia Curții de Apel Cluj “își pierde însemnătatea, întrucât la data emiterii sentinței, 22 august, comuna Florești avea deja un PUG în vigoare”.


“Dincolo de toate acestea, rămâne procesul privind anularea procesului verbal al ISC, dosar care este pe rol, dar care deja și el are o însemnătate redusă”, conchide Şulea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter