Actualitate

Niciun caz de pestă porcină africană la Cluj. Porcul “plimbat” între Sălaj și Dej a fost ars

Protan SA a fost redeschis, după ce un pui de mistreț infectat cu pestă porcină africană a “călătorit” de la Sălaj la Dej cu un camion.

Județul Cluj a fost în pericol să își piardă porcii, după ce DSVSA Sălaj s-a debarasat de un porc mistreț infectat cu pestă porcină, transportându-l la Protan Dej. Martin Mircea Adrian, directorul DSVSA Sălaj, a omis să îi avertizeze pe cei de la centrul de colectare al cadavrelor animale și pe cei de la DSVSA Cluj că le-au trimis un porc infectat cu pesta porcină africană. Mistrețul infectat, împreună cu alte cadavre animale, urma să ajungă în Ungaria la un centru de procesare și fabricare mâncare pentru animale.

Normele sanitar-veterinare arată că în cazul unui focar de pestă porcină africană animalele diagnosticate trebuie neutralizate în zona din care provin, nu să fie transportate leşurile pentru a nu se răspândi virusul.


După acest episod, DSVSA Cluj a dispus închiderea firmei Protan Dej. Au fost arse 193 de tone de produse subanimale, inclusiv mistrețul din Sălaj.

“Având în vedere măsurile dispuse în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, în data de 21 august, calendarul acțiunilor a fost supravegheat și monitorizat de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Au fost vizate două direcții: măsuri de ecarisare a tuturor produselor care nu sunt destinate consumului uman, suspecte de infectare și a doua direcție a vizat măsuri de profilaxie pentru evitarea difuzării virusului din unitate. Au fost recoltate probe, în urma analizelor rezultând faptul că acțiunile au fost efectuate corect. Astăzi am ridicat restricțiile la Protan Dej. Au fost recoltate probe de laborator și am ridicat restricțiile sanitar-veterinare la unitate. Continuă acțiunile de monitorizare a efectivelor de animale, dar nu avem cazuri de pestă porcină africană la Cluj”, a declarat Ioan Oleleu, directorul DSVSA Cluj.


Recent, Consiliul Judeţean Cluj a decis alocarea a 352.000 de lei din fondul de rezervă bugetară, pentru achiziţionarea de materiale şi dotări necesare acţiunilor de prevenţie şi profilaxie generală, iar în cazul în care se va impune, şi pentru combaterea pestei porcine africane.

În mod concret, de acești bani se vor achiziționa mai multe cantități de substanțe dezinfectante, după cum urmează: 14.000 kg de sodă caustică, 140.000 kg de var nestins și, respectiv, a 1.000 kg de Virkon S 1:200.

Ultimele Stiri
abonare newsletter