Actualitate

Victorie pentru mămicile din Cluj. Se schimbă admiterea la creșe. Părinții din Florești, șanse scăzute să își aducă copiii la creșele din oraș

Înscrierea la creşă a devenit loteria la care joacă mii de părinţi, an de an. În Cluj-Napoca sunt 15 creşe de stat în subordinea Consiliului local, însă numărul de locuri e total insuficient față de cereri. Nemulțumite de faptul că părinți din Florești sau Apahida își fac flotant pe Cluj ocupând astfel locurile în creșe, mămicile i-au cer primarului Emil Boc schimbarea criteriilor de admitere în aceste instituții.

Miercuri, 22 august, ora 17.00, în Sala de Sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca, va avea loc o dezbatere publică pe marginea Regulamentului de înscriere, repartizare și departajare al copiilor în creșele administrate de Centrul Bugetar de Administrare Creșe Cluj-Napoca.

"În municipiul Cluj-Napoca numărul solicitărilor de înscriere la creșă este mult mai mare decât numărul locurilor libere. În anul 2018, au fost disponibile 570 de locuri și s-au depus 1475 de dosare de înscriere. Având în vedere faptul că actualul proces de înscriere, repartizare și departajare nu mai corespunde nevoilor actuale, a apărut necesitatea elaborării și implementării unui regulament care să prevadă detaliat modul de desfășurare a întregului proces de înscriere", transmit reprezentanții municipalității.


Potrivit noului regulament, în ceea ce privește familia biparentală, fiecărui părinte care are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca i se va aloca 5 puncte, iar fiecărui părinte care are o viză de reședință în municipiul Cluj-Napoca i se va aloca 2 puncte. În privința familii monoparentale, părintelui unic care are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca i se va aloca 10 puncte, iar celui cu viză de reședință în Cluj-Napoca i se va aloca 4 puncte.

La punctaje egale se introduc criterii de departajare, după cum urmează:


după domiciliul părinților în Cluj-Napoca – departajarea se face în funcție de domiciliul părinților, respectiv au prioritate la repartizare copiii care au ambii părinți cu domiciliul în Cluj-Napoca

după data reluării activității – departajarea se face în funcție de ordinea cronologică a reluării activității părintelui care a beneficiat de concendiu de îngrijire copil


“Vor mai fi în jur de 80 de locuri suplimentare pe care le vom putea atribui în luna septembrie. De asemenea, mai sunt în construcție alte două noi creșe care să vină să completeze locurile actuale și evident conlucrăm cu Florești, Baciu și Apahida unde deja există o cerere în creștere de locuri în creșă ca și acolo să se construiască aceste unități sociale pentru a putea face față cerințelor existente. Noi singuri nu vom putea face față la toate solicitările care sunt în Florești, Baciu, Apahida sau comunele învecinate și trebuie să găsim un plan integrat. Legea nu îmi permite să intervin cu un milimetru de decizie pe ceea ce înseamnă comunele din preajmă. Nu pot eu să decid ce se construiește acolo. În baza flotantului au dreptul legal să intre într-un regim care să beneficieze de un loc la creșă. Și atunci creează o presiune suplimentară pentru cei care sunt cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca și evident se diminuează numărul de locuri. Avem o modificare de regulament, facem și dezbatere publică, după care va fi o ședință de Consiliu Local ce va vota acest regulament”, a spus Emil Boc ieri la o emisiune la radio.

Mai multe mămici au protestat și au venit în ședințe de Consiliu Local, alături de copii, unde i-au cerut primarului Emil Boc schimbarea regulamentului de admitere în creșe, nemulțumiți de faptul că părinții din Florești ocupă locurile la creșele din Cluj-Napoca. Din toamnă, peste 900 de copii vor rămâne pe dinafară din cauză că nu mai sunt locuri în creșe.


Primarul Emil Boc a propus o soluție de compromis: vrea să le dea bani părinților ca să își înscrie copiii la creșe private. În total, ar urma să aloce 3,5 milioane lei din bugetul local pentru această facilitate. Primarul consideră că cei 3,5 milioane lei nu sunt o povară atât de mare pentru bugetul local.

“Subvenția aceasta nu este atât de costistitoare încât un oraș cum este Cluj să nu își permit să găsească o soluție temporară. Am posibilitatea să ofer o anumită sumă de bani rațională și rezonabilă, care să acopere un anumit număr de oameni ca să trecem peste această situație delicată. Vom face un colectiv de lucru luni dimineața care se va ocupa de acest demers. Perioada aceasta de vară va putea fi folosită pentru pregătirea proiectului de hotărâre referitor la subvenție. Putem să oferim pentru 800 de copii o subvenție de 400 lei/lună. Pentru 11 luni ar fi 3,5 milioane lei, deci undeva la 800.000 euro, deci pot să spun că cu eforturi grele pot să fac rost din buget de acești bani. Din septembrie putem să acordăm această subvenție”, spunea primarul în luna iunie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter