Actualitate

Licitația pentru centura metropolitană a fost CONTESTATĂ. Planurile Primăriei, date peste cap

Primarul Emil Boc anunța în iulie că a fost adjudecată licitația pentru realizarea studiilor la centura metropolitană a Clujului. Câștigătoarea licitației este o firmă din București care a fost implicată în scandalul demolării Autostrăzii Sibiu-Orăștie. Acum, lictația a fost contestată.

Câștigătoarea licitației este firma Consitrans din București care va primi de la Cluj 3 milioane de euro pentru lucrări de proiectare la centura metropolitană.

Se pare că planurile Primăriei au fost date peste cap după ce în ultimul moment a fost depusă o contestație.


“Din nefericire, licitația pentru centura metropolitană a fost contestată în ultima secundă. O firmă situată pe locul 4, una din București, a contestat. Nu îi știu numele. Au fost patru ofertanți, vineri la ora 24.00 expira termenul de depunere a contestațiilor, vineri la ora 21.00 m-am interesat la Primărie să văd dacă am primit o contestație, nu am primit nimic, chiar mă bucurasem, ca să aflu că pe la ora 22.00 am primit un fax prin care se anunța depunerea contestației. Potrivit legii, ei trebuie să depună o cauțiune de aproximativ 30.000 de lei, nu a fost depusă încă, dar indiferent că s-a depus sau nu, contestația se judecă la CNSC. Durează cam o lună de zile. Dacă nu se depune această cauține se respinge, dacă se depune cauțiunea se merge la analiza pe fond a contestației. Asta ne amână cu o lună de zile demersul nostru. Eu sunt optimist că la CNSC Primăria va avea câștig de cauză și vom merge înainte cu realizarea studiului de fezabilitate pentru centura metropolitană”, a spus Emil Boc marți dimineață la un post de radio.

Societatea SC Consitrans SRL este contralată de Eduard Hanganu, Viorica Hanganu şi Mihai Olariu şi are ca obiect de activitate activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică. Numele firmei apare în scadalul autostrazii Sibiu-Oraştie. Potrivit unui raport al CNADR, inginerul Consitrans, responsabil de lucrare, ar fi închis ochii la mai multe nereguli săvârşite de constructorul autostrăzii. Printre altele, SC Consitrans SRL a mai câștigat și licitaţia pentru "Supervizare Autostrada Bucureşti - Braşov, Secţiunea Bucureşti - Ploieşti".


“Această firmă e specializată pe autostrăzi și drumuri în domeniul proiectării, management și studii tehnice, este o firmă de specialitate pe domeniul respectiv, exact de ce are nevoie Clujul pentru această centură metropolitană. Știu doar că este o firmă cu sediul central în București. Este o lucrare extrem de grea, are un relief extrem de dificil, trebuie să îmbine foarte multe lucruri. Vine de la nodul de autostradă A3, de la Gilău prin Florești, pe malul Someșului, trebuie să ajungă la sensul giratoriu de la Cora, avem o problemă uriașă din punct de vedere tehnic cu Compania de Apă pentru ceea ce înseamnă Muzeul Apei cu acea proprietate care nu poate fi atinsă nici măcar cu un fir de păr, dar trebuie să găsim o soluție, după care trebuie un pasaj suprateran de la sensul giratoriu de la Cora până la capătul liniei de tramvai de la Bucium, Mănăștur pentru a deschide centura de sud a Clujului. De acolo, traversează Făgetul, Calea Turzii, prin pădure, prin spate pe la Selgros. De la Selgros în linie dreaptă se duce direct și se înțeapă în Bulevardul Muncii care se lărgește la patru benzi și de acolo se duce direct până la nodul de centură Apahida-Vâlcele. Acolo se încheie cei 38 de kilometri. Această centură se va conecta cu intrări și ieșiri din Cluj-Napoca. Noi ne-am asumat această sarcină de a realiza studiile în locul Guvernului. Obiectivul este ca în 2018, 2019 să se efectueze toate studiile, toate documentațiile, tot ce înseamnă autorizații de construcții, ca în 2020, 2021, 2022, 2023, în patru ani de zile, practic să se realizeze construcția acestei centuri metropolitane”, spunea primarul luna trecută.

Emil Boc a anunţat că Primăria Cluj-Napoca va plăti pentru realizarea studiului de fezabilitate la viitoare centură metropolitană. Potrivit lui Boc, având acest studiu, nimic nu va mai împiedica Ministerul Transporturilor să realizeze, până în 2023, această centură. Primăria Cluj-Napoca şi-a asumat realizarea studiilor pentru centura metropolitană. Primul pas a fost licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal şi a proiectului de autorizaţie de construcţie. Jumătate din centura metropolitană este pe raza municipiului Cluj-Napoca, restul pe raza celorlalte comune. Proporţional, fiecare unitate administrativ-teritorială va suporta costul studiului de fezabilitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter