Actualitate

Elevă din Cluj, obligată de judecător să dea bac-ul. Ce note a luat aceasta

Decizie inedită a judecătorului Cristi Danileț, care a condamnat, anul trecut, o absolventă de la Liceul Tehnic ”Alexandru Borza” la 1 an, 3 luni și 18 zile de închisoare cu suspendare. La această pedeapsă s-au adăugat 60 de zile de muncă în folosul comunității. Nimic neobișnuit până aici. Însă Dănileț a obligat-o pe tânără și să se prezinte la examenul de Bacalaureat din vara lui 2018.

Pentru o tânără din Cluj, BAC-ul a fost o pedeapsă, la propriu. Pe lângă condamnarea la închisoare cu suspendare pentru că a folosit fără drept cardul unei profesoare, instanța Tribunalului Cluj a obligat o tânără să participe la examenul de Bacalaureat 2018, dar condamnata l-a picat cu brio, având numai note sub 4, scrie clujust.ro.

„Conform art. 93 alin (2) lit. a) C.pen impune condamnatei sa se prezinte la sesiunea de bacalaureat din anul 2018.”, se arată în sentință.


Articolul 93 alin (2) litera a) din Codul penal prevede că „instanța impune condamnatului să execute una sau mai multe dintre următoarele obligații: a) să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională”.

Cristi Danileț i-a lăsat tinerei și o indicație în motivarea sentinței - să învețe: „instanța va impune acesteia să facă eforturile de a învăța pentru următoarea sesiune de bacalaureat din anul 2018 și să se prezinte la examen”.


Condamnata nici nu a atacat sentința cu apel, dar nici nu a respectat-o, în sensul de a învăța.

Rezultatele de la examenul de Bacalaureat 2018, publicate recent, arată că tânăra a fost respinsă, cu următoarele note rușinoase: 3,7 la limba și literatura română, 1,15 la matematică tehnică și 1,9 la chimie anorganică.


Tânăra din Cluj a fost condamnată pentru acces ilegal la sistem informatic și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Potrivit sentinței penale a Tribunalului Cluj, starea de fapt din dosar este următoarea: „La data de 23.XI.2016, de la un ATM al Agenției Banca Transilvania din centrul comercial Iulius Mall Cluj-Napoca, inculpata H. O-C a retras suma de 990 de lei, din contul bancar al numitei C.M, folosind fără drept cardul B.T. nr. .. al acesteia din urmă. Accesarea ATM-ului s-a făcut la ora 1249. Ea sustrăsese în aceeași zi acest card de la titulara contului, profesoara inculpatei, de la care știa codul PIN  pentru că retrăsese cu voia ei, altă dată, sume de bani din cont”.


“(…) constată că, în cursul urmăririi penale inculpata a restituit persoanei vătămate suma de bani sustras; De asemenea, se reține că inculpata a comis fapta, elevă fiind în clasa a XII-a și, a fost sancționată disciplinar cu reducerea notei la purtare, dar cu toate că a fost supusă unei cercetări disciplinare și uneia penale, a absolvit liceul; În cursul procesului penal inculpata s-a angajat ca muncitor la o firmă privată (…) Dată fiind vârsta inculpatei care tocmai a devenit majoră cu puțin timp înainte de a săvârși infracțiunile, luând în considerare faptul că a recunoscut săvârșirea lor pe tot parcursul procesului penal, că a recuperat paguba și că s-a angajat în muncă, tribunalul constată că inculpata deja a făcut eforturi de îndreptare și că nu este necesară executarea pedepsei în penitenciar. Ca urmare, se va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe timp de 2 ani În final, pe lângă măsurile de supraveghere prevăzute în mod expres de lege pe care inculpata va fi obligată să le respecte conform art. 93 alin. 1 C.pen.; instanța va impune acesteia să facă eforturile de a învăța pentru următoarea sesiune de bacalaureat din anul 2018 și să se prezinte la examen”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter