monitorulcj.ro Menu
Actualitate

“Vedeta” Nopții Muzeelor a fost mumia de la Muzeul de Istorie din Cluj - FOTO

6.000 de clujeni au trecut pragul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca cu ocazia Nopţii Muzeelor 2018, atât la sediul central, cât şi la Colecţia de Istorie a Farmaciei, potrivit estimărilor făcute de reprezentanții muzeului. Clujenii s-au înghesuit să vadă mumia egipteană.

Una dintre piesele cele mai rare din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, cu o poveste deosebită este o mumie egipteană. Face parte din “Colecţia egipteană” şi este piesa centrală a colecţiei egiptele. Potrivit specialiştilor de la muzeu, este o mumie a unei femei, în vârstă de aproximativ 22 de ani, având o înălţime de 1,70 m, din secolul III î.Chr.

Mumia a fost adusă în ţară şi donată muzeului  în secolul al XIX-lea de către un nobil maghiar. Acesta o achiziţionase chiar din Valea Regilor, din Egipt, împreună cu toate obiectele găsite în jurul sarcofagului: obiecte şi amulete cu care  erau îngropate toate mumiile din Egipt, o pasăre mumificată,  scarabei, statuete ale servitorilor, statuete ale zeilor egipteni.


Cu ocazia radiografiei  s-a constatat că oasele gâtului femeii sunt dislocate. Conservarea cadavrului s-a efectuat prin deshidratare, urmată de îmbălsămarea cu răşină. Corpul mumiei nu a fost umplut cu tampoane de in cum se obişnuia, a fost doar înfăşurat cu bandaje înmuiate în răşină.

Mumia este expusă împreună cu sarcofagul ei original, din lemn de cedru, într-o vitrină acoperită cu sticlă. Capacul este expus tot în vitrină, alături de mumie, astfel încât vizitatorul poate distinge cu uşurinţă toate detaliile picturii hieroglifelor.  Mumia este una dintre cele cinci existente în colecţiile din România. Ca un fapt inedit, lângă corpul femeii mai este expusă şi mumia unui pui de crocodil de 50 de cm.


Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi aici.

Reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei spun că “din motive organizatorice”, duminica, 20 mai, muzeul va fi închis pentru vizitare.