Actualitate

Misterul mumiei egiptene de la Muzeul de Istorie din Cluj

Cinci mumii există în colecţiile tuturor muzeelor din România. Una dintre acestea este bine păstrată la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Misterul mumiei egiptene de la Muzeul de Istorie din Cluj Misterul mumiei egiptene de la Muzeul de Istorie din Cluj

Una dintre piesele cele mai rare din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, cu o poveste deosebită este o mumie egipteană. Face parte din “Colecţia egipteană” şi este piesa centrală a colecţiei egiptele. Potrivit specialiştilor de la muzeu, este o mumie a unei femei, în vârstă de aproximativ 22 de ani, având o înălţime de 1,70 m, din secolul III î.Chr.

Cum a ajuns mumia în ţară şi apoi la muzeu

Mumia a fost adusă în ţară şi donată muzeului  în secolul al XIX-lea de către un nobil maghiar. Acesta o achiziţionase chiar din Valea Regilor, din Egipt, împreună cu toate obiectele găsite în jurul sarcofagului: obiecte şi amulete cu care  erau îngropate toate mumiile din Egipt, o pasăre mumificată,  scarabei, statuete ale servitorilor, statuete ale zeilor egipteni.


Mumia a fost radiografiată şi analizată în laboratorul muzeului. Cu ocazia radiografiei  s-a constatat că oasele gâtului femeii sunt dislocate. Conservarea cadavrului s-a efectuat prin deshidratare, urmată de îmbălsămarea cu răşină. Corpul mumiei nu a fost umplut cu tampoane de in cum se obişnuia, a fost doar înfăşurat cu bandaje înmuiate în răşină.

Este expusă în sarcofagul original

Mumia este expusă împreună cu sarcofagul ei original, din lemn de cedru, într-o vitrină acoperită cu sticlă. Capacul este expus tot în vitrină, alături de mumie, astfel încât vizitatorul poate distinge cu uşurinţă toate detaliile picturii hieroglifelor.  Mumia este una dintre cele cinci existente în colecţiile din România. Ca un fapt inedit, lângă corpul femeii mai este expusă şi mumia unui pui de crocodil de 50 de cm.


Piesa de colecţie este atent monitorizată pentru a nu se deteriora. „Artefacul este monitorizat permanent cu aparate speciale care se ocupă de întreţinerea acestuia”, a precizat Carmen Ciongradi, directorul muzeului. 

În cadrul “Colecţiei egiptene” se mai pot viziona şi statuete de bronz reprezentând divinităţi, statuete de ceramică şi lemn, unele din ele cu inscripţii, amulete din ceramică sau piatră reprezentând zeităţi sau animale sacre.


Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei are  400.000 de bunuri culturale, ilustrând istoria şi civilizaţia Transilvaniei din preistorie până in zilele noastre. Muzeul este deschis marţi, joi, vineri şi sâmbătă între orele 10.00-16.00 şi miercuri între orele 12.00-18.00.

Se află în plin proces de modernizare

Clădirea este în curs de modernizare şi din cauza lucrărilor de reparaţii, expoziţiile sunt organizate la etajul 2. Carmen Ciongradi a precizat că imobilul în care funcţionează Muzeul Naţional de istorie a Transilvaniei se află în renovare din anul 2009 şi deocamdată, o bună parte din aceasta este închisă publicului, expoziţiile putând fi văzute numai la etajul 2. Se estimeză ca lucrările să fie finalizate în aproximativ 3 ani.


Un articol scris de Andreea Ramneanţu, studentă anul I la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB.

Ultimele Stiri
abonare newsletter