Actualitate

Cu o întârziere de jumătate de an, CJ se laudă că a început epurarea levigatului de la Pata Rât

Consiliului Județean Cluj susține că au început lucrările pentru epurarea levigatului de la Pata Rât. Activiștii de mediu atrag atenția că stația de osmoză inversă va fi tot timpul inundată de lacul de levigat din amonte și că aceasta ar trebui să funcționeze non stop pentru a curăța zona.

Președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe spunea că va da drumul stației de osmoză inversă încă din toamna anului trecut, apoi termenul s-a mutat în luna februarie. Abia în luna mai, potrivit unui comunicat al instituției, s-a reușit punerea în funcțiune a instalației.

Consiliul Judeţean a început să plătească încă de anul trecut din octombrie 39.000 de euro pe lună pe staţia de osmoză.


“Prin finalizarea acestor lucrări s-a stopat în totalitate eliminarea levigatului în Pârâul Zăpodie. Urmează ca, din primul bazin, cu o capacitate de cca. 500 de mc, levigatul să fie deversat în cel de-al doilea bazin de cca. 600 mc, prin intermediul a trei conducte de legătură, de unde va fi preluat, prin pompare, în rezervorul tampon. În urma procesului de tratare a levigatului prin osmoză inversă rezultă atât permeatul, substanță decontaminată și devenită total inofensivă pentru mediu, care este evacuat în Pârâul Zăpodie, cât și concentratul, care este stocat în rezervorul tampon din cadrul stației de tratare. În ultimă fază, din rezervorul tampon concentratul va fi colectat, transportat și eliminat de către o firmă specializată, în conformitate cu contractul de servicii încheiat în acest sens”, se arată în documentul citat.

Potrivit Consiliului Județean, în ceea ce privește activitatea stației de epurare cu o capacitate de 165 de mc/zi, aceasta va fi alimentată în primă fază cu ajutorul generatorului pe bază de motorină aflat în dotare, urmând ca, până la jumătatea lunii iunie, alimentarea stației să se realizeze cu energie din rețeaua electrică.


“Un aspect relevant referitor la eliminarea concentratului rezultat în urma procesului de epurare prin osmoză inversă a levigatului îl reprezintă faptul că, soluția propusă inițial, cea referitoare la injectarea acestuia în corpul depozitului, a fost abandonată ca urmare a refuzului Agenției pentru Protecția Mediului Cluj de a elibera avizul necesar. În acest context, Consiliul Județean Cluj a fost nevoit să încheie la începutul lunii mai, în urma unei licitații, un contract cu un operator privat - SC Demeco SRL Bacău - în vederea prestării serviciilor de colectare, transport și eliminare a concentratului, cu respectarea tuturor legilor în vigoare”, mai transmite CJ Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter