Actualitate

Jumătate din incendiile de la Pata Rât sunt INTENȚIONATE. Clujenii respiră AER POLUAT, iar autoritățile nu găsesc vinovații

22 de incendii, jumătate dintre ele puse intenționat, niciun vinovat, aer poluat, nicio soluție. Așa se pot rezuma discuțiile din cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Cluj, după incendiul violent de la Pata Rât de miercuri spre joi noaptea. După mai bine de 12 ore, focul nu a fost stins.

Prefectul Aurel Cherecheş a convocat joi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Cluj în urma incendiului izbucnit la rampa de gunoi a RADP de la Pata Rât.

Potrivit autorităţilor, pe rampa de gunoi a RADP, gestionată de administraţia locală a municipiului Cluj-Napoca, au avut loc anul trecut 22 de incendii, iar anul acesta trei.


“Este vorba de rampa de gunoi care aparține RADP, deci a Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Aici sunt trei rampe distincte de gunoi și tot în zonă e și Centrul de Deșeuri care sperăm că va intra în funcțiune cândva. S-a discutat despre soluții tehnice despre alimentarea cu apă a zonei. Din nou pompierii nu au avut apă la debitul necesar pentru o stingere cât mai rapidă a incendiului, motiv pentru care s-a  transportat apă cu niște cisterne. S-au propus soluții. Pe termen scurt s-a propus reducerea sau eliminarea posibilității de autoaprindere, pentru că s-a constatat că una din cauzele principale ale incendiilor de la Pata Rât este autoaprinderea. Pe termen mediu s-a vorbit despre mai multe variante de îmbunătățire a colectării selective și bineînțeles despre finalizarea Centrului de Deșeuri”, a spus prefectul Aurel Cherecheș.

Potrivit prefectului Aurel Cherecheş, cercetările IPJ au arătat că dintre incendiile izbucnite la această rampă în 2017 jumătate au fost intenţionate, 7 au avut ca şi cauză autoaprinderea, iar 4 au avut alte cauze.


“Dacă acest centru era finalizat, nu era nevoie să avem nevoie ed această discuție. Întârzierile sunt foarte mari pe acest proiect și voi încerca să îl contactez pe Alin Tișe să vedem ce dificultăți întâmpină și cum îl putem ajuta prin instituțiile statului pentru ca acest proiect să se implementeze cât mai rapid. Mâine va avea loc un grup de lucru la care vor participa specialiști din cadrul primăriei și nu numai. Sper că vor aduce și oameni cu experiență în proiectare. Despre incendiile de la Pata Rât din ultimii doi ani, vorbind strict de rampa de gunoi a RADP-ului, în anul 2017 au avut loc 22 de incendii doar pe rampa municipiului, din care în 11 dintre ele s-a constatat ca fiind situații de acte intenționate, 7 au fost situații de autoaprindere, iar 4 cazuri sunt cu alte cauze. În anul 2018, până în momentul de față avem trei incendii. Indiciile arată că ar fi vorba de o posibilă autoaprindere și la incendiul de azi noapte. S-au întocmit mai multe dosare penale, în 2016 un dosar penal, în 2017 trei dosare penale, iar în 2018 două dosare penale. Garda de Mediu Cluj a aplicat patru sancțiuni anul acesta în valoare totală de 195.000 lei”, a mai spus prefectul Clujului.

Reprezentanții IPJ Cluj spun că dosarele sunt încă în lucru.


“Nu presupun o anumită intenție că cineva s-a dus acolo și a vrut să dea foc la rampa de gunoi. Sunt eliminate ipotezele autoincendierii. Atunci, fiind eliminate aceste ipoteze, rămâne mâna unui om care probabil, din verificările pe care le-am făcut noi, sunt tot acei cetățeni care locuiesc în proximitatea rampei de gunoi și care trăiesc din colectarea deșeurilor. Dosarele sunt în lucru. Nu avem o persoană pe care o putem acuza de ceva”, au precizat aceștia.

Întrebat dacă focul este pus intenționat cu girul autorităților, prefectul județului Cluj a spus: “Informațiile pe care le-am primit de la primar sunt legate de cantitățile care s-au ars la incendii. De acolo rezultă niște cantități mici, care în opinia dânsului, nu ar putea reprezenta un scop”.


De asemenea, în urma incendiului de joi, concentraţiile de amoniac am fost depăşite cu 15% faţă de normele admise. În aceste condiţii, prefectul judeţului Cluj a anunţat constituirea unui grup de lucru care să găsească soluţii tehnice, pe termen scurt, dar şi mediu, pentru evitarea autoaprinderii deşeurilor.

"În urma incendiului de pe rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât am decis constituirea unui grup de lucru care să găsească o soluţie tehnică pentru evitarea autoaprinderii deşeurilor. Au fost în ultimii doi ani 10 situaţii de autoaprindere, ceea ce înseamnă cam jumătate din incendii. Grupul de lucru include specialişti şi îşi va începe activitatea vineri. Au fost constatate depăşiri ale concentraţiilor de amoniac cu 15% faţă de normele admise, în imediata apropiere a rampei de la Pata Rât. Am discutat cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, despre situaţia de la Pata Rât, dar gestiunea situaţiei aparţine Primăriei Cluj-Napoca", a declarat prefectul Clujului.


Un incendiu a izbucnit în cursul nopţii de miercuri spre joi la rampa de deşeuri de la Pata Rât, pe o suprafaţă de 3.500 metri pătraţi, nefiind înregistrate victime, a informat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter