Actualitate

Mizeria de la Pata Rât va mai continua mult și bine. Deocamdată, ne costă bani și sănătate

Activistul clujean Szakats Istvan face un rezumat al tuturor neputințelor și minciunilor spuse și, mai ales, nespuse cu privire la rezolvarea dezastrului ecologic de la Pata Rât.

Agenţia de Protecţie a Mediului Cluj nu a luat nicio decizie în privinţa acordului de mediu pentru pornirea staţiei de osmoză.

“La începutul lunii martie CJ Cluj a scos la consultare publică documentația pentru stația de levigat de la Pata Rât, înaintată Gărzii de Mediu, pentru a obține acordul de mediu necesar ca să se poată porni odată stația celor de la Klarwin/Process Engineering. Pe lângă faptul că așa cum bine știți, nici vorbă ca obținerea avizului să marcheze pornirea stației (că doar abia după aia s-ar începe săpatul, montatul, testatul, verificatul, aprobatul etc. cu care ne apucă vara lejer) cred că deja și cu eliberarea avizului e bai. Că e bai cu documentația”, spune activistul clujean Szakats Istvan.


Szakats Istvan arată că stația ar pompa zilnic 35mc levigat concetrat pe coama dealului de gunoi, iar în cele 10 luni de funcționare ar însemna 10.500mc.

“În condițiile în care tot restul lucrărilor care ar trebui să oprească scurgerile de levigat concentrat nu au început nici măcar la nivel de pre-studiu de pre-fezabilitate, este realist să credem că levigatul se va tot produce, va curge și va continua să otrăvească solul și pânza freatică în următorii cel puțin 3 ani. Deducem că stația de osmoză inversă - dacă se va porni vreodată - va trebui să lucreze dincolo de cele 10 luni contractate - că doar nu l-am pornit să avem ce opri peste 10 luni, lăsând levigatul pentru care stația a fost instalată să curgă mai departe în vale. Nu? Să presupunem doar 3 ani de funcționare a stației - asta, desigur, dacă CJ Cluj se va ridica la nivelul de a-și respecta propriile promisiuni. Doar toamna trecută Tișe vorbea de prezența lacului de Levigat în viețile noastre încă 2-3 ani. Doar tot toamna trecută Tișe mai vorbea și de realizarea zidului de sprijul de la baza dealului în iarna 2017-2018. Să trecem de faptul că zidul nu există nici măcar desenat pe șervețele, și să revenim. În doar 3 ani stația ar produce peste 37.000mc de mâl toxic. Acesta ar fi pompat înapoi în dealul de gunoi”, mai spune activistul.


În iulie 2017, dealul de gunoi a alunecat, iar cConform studiului SC Expert SRL una din motivele alunecării a fost 82.000 tone de mâl depus în perioada 2006-2010 în deal. 82.000 tone înseamnă aproximativ 50.000 mc.

“CJ Cluj nu a întreprins nimic pentru a înlătura celelalte cauze ale alunecării (deviere de cursuri de ape, etc. - toate, desigur, promise); CJ Cluj nu a făcut nimic pentru protejarea Centurii de Diamant de Dealul de Gunoi (vezi zidul, desigur, promis); CJ cere ca să mai poată depune anual este 12.775mc de mâl peste cele 50.000mc de mâl. 38.325mc în 3 ani. CJ nu a înlăturat nicio cauză (a alunecării depozitului de deșeuri – n. red.). Dar mai vrea să pună peste. Bine peste. Și scrie despre acest lucru în Memoriu, cu o simplitate nobilă, astfel: «Justificarea Încadrării Proiectului - Nu e cazul». Nu tu un studiu despre structura sau permeabilitatea solului. Nu tu o dată dacă unde s-ar pune mâlul mai este sau nu alt mâl. Nu tu nimic, doar un simplu «nu este cazul». Prin prezenta rog organele competente să ia act de aceste aspecte în evaluarea documentației”, susține Szakats.


Deocamdată, APM Cluj nu a putut preciza în cât timp ar putea fi dat un acord de mediu pentru staţia de osmoză.

De cealaltă parte, Consiliul Județean Cluj susține că nu sunt probleme legat de procedura de obţinere a acordului de mediu în cazul staţiei de osmoză.


În cursul zilei de sâmbătă 22 iulie 2017, pe amplasamentul depozitului Pata Rât s-au produs ample fenomene de alunecare a deşeurilor în partea sud-estică a acestuia pe o lungime de aproximativ 300 metri de-a lungul corpului depozitului spre varianta ocolitoare est a municipiului Cluj-Napoca (Vâlcele-Apahida), acoperind pe o lungime de circa 120 metri secţiunea pârâului Zăpodie, pârâu adiacent depozitului.

Consiliul Judeţean a încheiat în 2015 un contract pentru închiderea şi ecologizarea depozitului de gunoi de la Pata Rât, Huedin, Gherla şi Turda cu asocierea SC Nord Conforest SA, SC Finara Consult SRL şi SC Interdevelopment SRL, dar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat abia în martie 2017. Valoarea contractului se ridică la suma de 29,8 milioane lei fără TVA.

Ultimele Stiri
abonare newsletter