monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Sentință favorabilă pentru medicul Mihai Lucan. A scăpat de arestul la domiciliu

Tribunalul București a decis că profesorul Mihai Lucan poate fi cercetat sub control judiciar.

Cu doar trei săptămâni în urmă, medical fusese plasat în arest la domiciliu de la Curtea de Apel București. În tot acest timp, DIICOT a încercat să obțină, fără succes, arestarea preventivă a reputatului medic.

Astfel, dupa decizia judecătoarei Adina Radu de la Curtea de Apel, medicul Mihai Lucan a formulat o cerere de înlocuire a acestei măsuri preventive cu cea a controlului judiciar, notează Lumea Justiției.


Cererea formulată a fost admisă în urmă cu câteva zile, mai exact pe 1 martie, de judecătoarea Daniela Toader de la Tribunalul București.

“Admite cererea formulată de inculpatul Lucan Mihai, de înlocuire a măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar. Înlocuiește măsura arestului la domiciliu a inculpatului Lucan Mihai cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioada de 60 zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri”.


DIICOT a cerut la finele anului trecut arestarea preventivă a profesorului Mihai Lucan, solicitare ce a fost însă respinsă, în 21 decembrie 2017, de Tribunalul București.

Fragmente din încheierea judecătoarei de la Tribunalul București: “În ceea ce privește acuzația de utilizare în cadrul SC Lukmed SRL a unui aparat performant medical marca Galil (folosit în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate), aflat în posesia ICUTR, activitate ce s-ar fi realizat cu începere din cursul anului 2007 (moment în care reprezentanții ICUTR și SC Lukmed SRL ar fi dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul ICUTR în cel al clinicii particulare, fără a se întocmi niciun fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens, astfel că în perioada 2007 – 2013 atât aparatul respectiv cât și consumabilele aferente achiziționate din bugetul ICUTR au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii particulare), reține că aceasta nu se verifică (…) În ceea ce privește acuzația de diminuare a cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul ICUTR a pacienților asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând SC Lukmed SRL, cu referire exclusiv la serviciile de spitalizare, reține că aceasta se verifică parțial.


Mihai Lucan este cercetat de DIICOT într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane de lei.

Ce spune DIICOT


Potrivit DIICOT, un aparat medical performant, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la Lukmed - clinica privată a medicului Lucan, unde a fost utilizat timp de şase ani.

Procurorii susţin că reprezentanţii Institutului şi ai clinicii au dispus, în anul 2007, transferul fizic şi fără titlu al acestui aparat din sediul Institutului în cel al clinicii private, fără a întocmi niciun fel de contract în acest sens. În perioada 2007 - 2013, atât aparatul utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul Institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private.


"Astfel, în perioada 2007 - 2009, un număr de 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/ renală) care au fost efectuate în cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparţinând Institutului şi transferată fără titlu din incinta acestei instituţii în cea a clinicii private, în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kiturilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de instituţia de stat, iar pacienţilor le-au fost percepute sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum şi kitul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale plus alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu şi argon), întreg setul costând aproximativ 3.800 euro per pacient", precizează DIICOT.

Conform DIICOT, o altă modalitate de delapidare a Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea preoperatorie şi postoperatorie a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii medicale private.