Actualitate

Guvernul va adopta astăzi Ordonanţa de Urgenţă privind situaţia salariilor bugetarilor angajaţi part-time

Guvernul va adopta, în şedinţa de joi, Ordonanţa de Urgenţă privind situaţia salariilor bugetarilor angajaţi part-time, ale căror venituri sunt mai mici decât contribuţiile.

„Întrucât în sectorul bugetar sunt angajaţi part-time pe ocupaţii cum ar fi femei de serviciu, contabili, profesori etc., s-a luat decizia ca ministerele de resort să încerce întregirea normei la 8 ore, să constate dacă vreunul dintre aceşti angajaţi poate fi încadrat la excepţiile din OUG 79/2017. De asemenea, în proxima şedinţă de Guvern, pentru cei care nu se încadrează în aceste condiţii, va fi emisă o Ordonanţă de Urgenţă”, a declarat, marţi, ministrul Muncii, făcând referire la situaţia bugetarilor angajaţi part-time, ale căror venituri sunt mai mici decât contribuţiile la stat.

Potrivit ministrului, Consiliul Economic şi Social (CES) nu ar fi pus ordonanţa pe ordinea pe zi la ultima şedinţă.


"Din păcate, de la Consiliul Economic şi Social ne-a venit o veste proastă, pe care nu am reuşit să o înţelegem. Deşi sindicatele au cerut în ultimele zile să găsim o soluţie să rezolvăm această problemă şi am întocmit această ordonanţă, astăzi (marţi-n.r.) CES nu a pus-o pe ordinea de zi. Reprezentanţi ai sindicatelor au votat să nu fie pusă pe ordinea de zi. Mă face să mă gândesc dacă aceşti reprezentanţi chiar îi reprezintă pe salariaţi", a arătat ministrul Muncii.

De asemenea, Lia Olguţa Vasilescu a mai declarat că angajaţii part-time, în marea lor majoritate, lucrau 8 ore, dar erau pontaţi cu două sau patru ore, ceea ce le afecta cuantumul drepturilor la pensie.


„Legea salarizării nu afectează sub nicio formă drepturile salariale ale acestora. Dar în OUG nr. 79/2017 s-a stabilit că angajaţii plătesc contribuţii la nivelul salariului minim”, mai susţinea ministrul Muncii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter