monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Scriitorul Mircea Cărtărescu: Mă implic în viața comunității pur și simplu ca om, nu ca o rotiță într-un mecanism politic

Scriitorul Mircea Cărtărescu: Mă implic în viața comunității pur și simplu ca om, nu ca o rotiță într-un mecanism politic

Scriitorul Mircea Cărtărescu afirmă că se implică în viața comunității pur și simplu ca om și subliniază că nu va face politică, pentru că nu se vede înregimentat ca o rotiță într-un astfel de mecanism, trăind doar pentru a scrie.

El a mărturisit că trăiește "cu speranța că poate nu în viitorul apropiat, dar cândva, într-un timp anume pe care-l vor prinde poate cei care vin după noi, vom fi și noi o lume, o societate cu adevărat civilizată și bine ordonată".

Cărtărescu spune însă că nu se va implica în politică.


"Nu este vocația mea. Eu sunt un om timid și retras, ca să spun așa, și niciodată în toată viața mea nu am avut niciun fel de funcție. Nu a depins de mine soarta cuiva, nu am avut oameni în subordine, așa încât înregimentarea aceasta propriu-zisă ca membru cu carnet de partid nu intră în vederile mele. Eu sunt un om care-și spune părerea, dar nu sunt o pârghie, nu sunt un ins care acționează, nu sunt o rotiță într-un mecanism politic. Nu mă văd așa", a spus autorul 'Orbitorului', citat de Agerpres.  

Despre implicarea intelectualilor în politică, scriitorul consideră că și ei "au firi diferite, sunt oameni de feluri diferite".


"Sigur, pentru că suntem o parte din lumea românească, sigur că și intelectualii ar trebui să fie undeva acolo. Și unii dintre ei sunt, înțelegând prin intelectuali și avocați, și alți profesioniști de acest fel. Și este bine să fie, pentru că un intelectual, totuși, poate câteodată să aibă o privire mai amplă, mai largă asupra lucrurilor. Deși, pe de altă parte, intelectualii se și înșeală cel mai rău. Când se înșeală, merg până la capăt, după cum ne învață istoria, cum spune Caragiale. Așa încât, a fi intelectual nu e o garanție niciodată. Trebuie să fii și om, trebuie să ai și o structură etică foarte limpede. Pentru că, altfel, poți fi un mare scriitor cum este Celine și să fii o mare catastrofă din punct de vedere politic și ideologic", a mai spus Mircea Cărtărescu.