Actualitate

Boc nu mai stă după decidenţii de la Bucureşti. Studiu de fezabilitate ”pe bucăţi” pentru centura metropolitană

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că solicită Ministerului Transporturilor ca municipalitatea clujeană să fie împuternicită să lanseze procedura de construire a centurii ocolitoare a oraşului, necesară pentru deblocarea traficului rutier.

sursa foto info trafic cluj sursa foto info trafic cluj

Acum, Boc spune că a înaintat Ministerului Transporturilor documentele prin care cere permisiunea de a efectua studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru centura metropolitană, fără ajutorul Bucureștiului, din banii clujenilor.

Proiectul va cuprinde numai municipiul Cluj-Napoca, deși centura trece prin mai multe comune.


”Am primit un vot în Consiliul Local pentru a cere Ministerul Transporturilor să facem noi studiul de fezabilitate și proiectul pentru centura metropolitană. Am văzut că un an de zile nu s-a întâmplat nimic. Nu are rost să spun de ce nu doresc și nu vor, au treabă cu Clujul? Am zis că avem cadrul legal și ca prin protocolul aprobat de Consiliul Local și cu acordul Ministerului Transporturilor, nu să construim centura, ci să facem studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Adică acela care arată exact pe unde trece centura, cât costă, care este ramificația cu orașul. Am trimis hârtiile la București și cred că vom avea un răspuns pozitiv de la Ministerul Transporturilor. Ne asumăm noi totul, pentru ca după aceea (un an și jumătate) să punem pe masă documentul pentru ca Ministerul Transporturilor să facă licitația. Studiul de fezabilitate va costa între 1 și 3 milioane de euro.  În scrisoarea pe care am trimis-o am pomenit de Cluj-Napoca, dar am spus că dacă se va crea un cadru legislativ am putea prelua și zonele din Florești, Gilău și Feleacu, pentru a realiza studiul de fezabilitate și proiect tehnic.  Legea ne permite să facem studiul numai pe raza municipiului”, a spus Emil Boc, la un post de radio.

Ministerul Transporturilor nu i-a răspuns deocamdată primarului Emil Boc.


Centura metropolitană ar urma să aibă circa 38 de kilometri, iar studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic ar costa câteva milioane de euro.

Potrivit acestuia, centura metropolitană ar rezolva mai multe probleme din zonă.


"Este soluţia nr. 1 şi la îndemâna noastră pentru a putea asigura accesibilitatea dinspre Floreşti spre Cluj, dar şi dinspre multe zone ale Clujului spre alte zone ale oraşului. Din acea centură vor fi făcute ramificaţii cu cartierele oraşului şi vor fi soluţii alternative de trafic şi asta va debloca nu numai traficul dinspre Floreşti, dar se vor debloca peste 63 de proiecte imobiliare de dezvoltare a Clujului, care sunt blocate, pentru că nu există alternativă de ieşire din Borhanci, din Sopor, din Câmpului, din Europa, pentru că, astăzi, Clujul are prin excelenţă această problemă a inexistenţei centurii metropolitane, în special cea din zona sudului. Ca să nu mai vorbim de necesitatea conectării cu Spitalul Regional de Urgenţă. Fără centura metropolitană, Spitalul Regional de Urgenţă devine ineficient, adică nu mai poţi să ajungi acolo", spunea primarul săptămâna trecută.

Ultimele Stiri
abonare newsletter