Actualitate

Ce decizie au luat judecătorii în procesul de retrocedare privind castelul Goga de la Ciucea

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj spun că au câştigat procesul privind castelul Goga din localitatea clujeană Ciucea.

Potrivit sursei citate, la finalul mai multor ani de litigii, Consiliul Judeţean Cluj a câştigat definitiv procesul privind Castelul de la Ciucea care găzduieşte Muzeul Memorial "Octavian Goga".

În ceea ce priveşte procedura care va fi urmată în perioada imediat următoare, Consiliul Judeţean va iniţia demersurile pentru reînscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra imobilului al judeţului Cluj, acest lucru urmând a se realiza în baza testamentului întocmit de văduva marelui poet, Veturia Goga, în favoarea Statului Român, testament pe care urmaşii ei nu l-au putut anula de-a lungul celor peste 12 ani de procese.


Demersurile de revendicare a domeniului din localitatea Ciucea au început în anul 2005, când urmaşii Veturiei Goga au solicitat constatarea nulităţii absolute a donaţiei făcute de aceasta în favoarea statului român şi, implicit, obţinerea dreptului de proprietate asupra complexului de clădiri şi, respectiv, despăgubiri pentru bunurile care nu mai puteau fi restituite în natură.

"Chiar dacă instanţele de judecată au constatat nulitatea donaţiei făcute de văduva marelui poet în beneficiul Statului Român, Consiliul Judeţean rămâne proprietar al acestui imobil în baza testamentului pe care Veturia Goga l-a întocmit în favoarea Statului cu scopul declarat al înfiinţării unui muzeu care să cinstească memoria marelui poet şi să îi promoveze opera şi întreaga activitate", spun reprezentanţii CJ Cluj.


Demersurile de revendicare a domeniului din localitatea Ciucea, strâns legat de personalitatea marcantă a celui care a fost „poetul cântării pătimirii românilor”, au început în anul 2005, când urmașii Veturiei Goga au solicitat constatarea nulității absolute a donației făcute de aceasta în favoarea statului român și, implicit, obținerea dreptului de proprietate asupra complexului de clădiri și, respectiv, despăgubiri pentru bunurile care nu mai puteau fi restituite în natură.

Strănepoţii Veturiei Goga, Florin-Gheorghe Mureşan, Radu Mureşanu, şi Eugenia Mureşanu, au deschis în anul 2005 o acţiune în revendicare, prin care au cerut instanţei să constate nulitatea absolută a donaţiei făcute de soţia poetului statului român şi repunerea în posesie.


Casa şi pământul pe care funcţionează astăzi Muzeul "Octavian Goga" au aparţinut iniţial socrului poetului maghiar Ady Endre. Ulterior, domeniul a fost vândut familiei Goga. Octavian Goga a cumparat domeniul de la Ciucea cu 280.000 de coroane printr-un împrumut făcut la Banca Agricolă, actul de vânzare-cumpărare fiind încheiat la Budapesta. După moartea lui Octavian Goga, Veturia lasă moştenire statului român domeniul de la Ciucea, cu condiţia ca proprietatea să fie transformată în muzeu şi să poarte numele soţului său. De fapt, Veturia nu făcea altceva prin acest act de donaţie decât să respecte dorinţa poetului ardelean, în testamentul căruia se spunea că după moartea lui şi a soţiei sale toate bunurile deţinute de ei la Ciucea să fie donate statului.

Muzeul memorial „Octavian Goga” se află chiar la marginea localităţii clujene Ciucea şi se întinde pe domeniu de aproximativ 24 de hectare, care i-a aparţinut fostului poet şi prim-ministru al României.

Ultimele Stiri
abonare newsletter