Actualitate

Un alt lot de autostradă gata, dar pe care nu se va putea circula până în 2019 - FOTO

Lotul 3 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, constructor Tirrena Scavi, este aproape de final. Pe multe zone lucrările sunt practic finalizate, așa cum se vede și din fotografii, anunță Asociația Pro Infrastructura.

Raportul de progres emis de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere arăta un grad de execuție de 92,50% la finalul lunii august. În mod normal, constructorul va finaliza lucrările în această lună.

"Cerem CNAIR să pornească procedurile birocratice pentru deschiderea acestui tronson în cel mai scurt timp posibil. Lotul are în total 12,45 km, însă vom putea folosi doar 8,5 km între nod Decea și nod Aiud. Restul de 4 km, după nod Aiud, spre sud, vor putea fi deschiși circulației abia când lotul 2 al A10 va fi gata (abia prin 2019)", spun cei de la Asociația Pro Infrastructura.


”Lotul 3 aferent autostrăzii Sebeș - Turda tranzitează judeţul Alba, 12,45 km – de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea, cu două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces: nodul rutier Aiud și nodul rutier Unirea", potrivit CNADNR.

Antreprenorul tronsonului 3 este Asocierea Tirrena Scavi SpA - Societa Italiana per Condotte D’Acqua SpA, iar valoarea contractului este de 420.511.921,44 lei fără TVA din care 85% din Fonduri de Coeziune şi 15% de la Guvern.


În octombrie 2015, lucrările au fost sistate pe acest tronson din cauza lipsei unor autorizaţii de construcţie.

Și tronsonul de 8,7 km din A3 între Gilău și Nădășelu se apropie de finalizare, dar nu va putea fi folosit pentru că lipsește un pod peste Someș, în continuarea autostrăzii către A3 spre Câmpia Turzii. Asociația Pro Infrastructura numește tronsonul Gilău – Nădășelu "cel mai frumos muzeu de autostradă" din cauza faptului că nu va putea fi utilizat "minim un an" și amintește că s-au pierdut deja două luni în care construcția podului peste Someș ar fi putut începe dacă autoritățile ar fi semnat contractul. Detalii aici.

abonare newsletter