Actualitate

Directorul Aeroportului Cluj face DECLARAŢII BOMBĂ: Vor fi CATASTROFE mai mari decât la Colectiv

Din 17 octombrie, Aeroportul Cluj urmează să se închidă, potrivit directorului David Ciceo, care atrage atenţia că în cazul în care Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, nu va reveni asupra deciziei privind numirea noului Consiliu de Administraţie, vor fi catastrofe şi tragedii mai mari decât la Colectiv. Ciceo spune, de asemenea, că în momentul de faţă, vieţile pasagerilor sunt puse în pericol.

Consilierii judeţeni, în frunte cu Alin Tişe, au aprobat în şedinţa de vineri mai multe hotărâri prin care au demis din 17 octombrie toţi directorii de la regiile instituţiei şi preluarea conducerii acestora de către Consilii de Administraţie (CA) pline de sinecurişti politici.

„În ce priveşte acea hotărâre de Consiliu Judeţean, aeroportul nu a contestat numirea membrilor Consiliului de Administraţie, suntem de acord cu organizarea concursului, suntem de acord cu membrii Consiliului de Administraţie, am cerut revocarea în parte a hotărârii, având în vedere că este nelegală datorită faptului, conform OUG 109, art. 4, entităţile publice nu mai pot interveni la regii, la societăţi. Ne interesează foarte mult siguranţa şi securitatea aviaţiei civile. Prin nelegalitatea acestei hotărâri se pune real în pericol siguranţa şi securitatatea pentru că, începând din 17 octombrie, întreaga conducere executivă a aeroportului numai există. Este un fapt deosebit de grav. A creat o îngrijorare deosebită pe plan internaţional, în rândul companiilor aeriene, în rândul angajaţilor. Datorită acestei hotărâri nelegale deja este pusă în pericol siguranţa aviaţiei şi securitatea aviaţiei, întrucât s-a tulburat foarte mult activitatea angajaţilor, nu doar cei din aeroport, ci şi din perimetrul său, care sunt în jur de 2.000. Dorim, clujenii şi toţi pasagerii să zboare în siguranţă. Este prima noastră prioritate. Am ţinut şedinţe cu toţi angajaţii, i-am rugat să ne desfăşurăm activitatea în mod corespunzător astfel încât să se respecte  integral standardele”, a spus David Ciceo, joi într-o emisiune la radio.


Acesta a cerut în continuarea revocarea hotărârii de Consiliu Judeţean.

“De ce e nelegală această hotărâre? Noi am cerut revocarea în parte, doar anumite aspecte sunt nelegale. Este prevăzut în această hotărâre ca în data de 17 octombrie, CA să preia activitatea executivă. În data de 17 octombrie, ora 00.00 aeroportul nu mai are conducere calificată conform cu regulamentul european 139. Acest regulament este mai important decât orice lege românească. Stabileşte în mod imperativ competenţele şi calificările necesare astfel încât siguranţa să nu fie pusă în pericol. Dacă rămâne în vigoare această hotărâre, este posibil ca din data de 17 octombrie să nu mai zboare niciun avion pe Cluj. Pentru că nu există o conducere executivă calificată conform competenţelor. Avem semnale în acest sens de la companiile aeriene. Membrii CA nu au competenţele necesare. Spiritul OUG 109 este performanţă, continuitate. Nu este suspendarea sau anularea contractelor individuale de muncă. Contractul meu de mandat este în vigoare până la organizarea unui nou concurs, bineînţeles că voi participa la concurs, iar contractele directorilor de la aeroport sunt pe perioadă nedeterminată. În niciun caz nu pot fi anulate aceste contracte. În aviaţie noi avem program non stop. Nu văd posibil ca membrii CA să se întrunească în 17 octombrie la ora 00.00 să ia nişte decizii. Dacă rămâne această hotărâre, la acea dată şi la acea oră se închide activitatea pe aeroport. Deja s-a tulburat major activitatea. Urmează să anunţăm toate autorităţile statului despre această tulburare majoră. Vrem să fie conştienţi şi clujenii că există un pericol real. Ne vom face munca ca să evităm o tragedie. Pot fi tragedii mai mari decât la Colectiv. Noi am demonstrat că putem face faţă oricăror situaţii”, a mai spus directorul aeroportului clujean.


Potrivit lui Ciceo, în 2016, pe Aeroportul Cluj au avut loc 7 aterizări ratate din cauza unor erori. “Erau să ajungă avioanele în Someş”, mai spune Ciceo.

Ciceo mai spune că un director general de aeroport nu poate fi înlocuit decât cu avizul Autorităţii Aeronautice Române.


“Nu este vorba de viaţa mea, este vorba de vieţile clujenilor. În momentul de faţă, vieţile pasagerilor sunt puse în pericol. Soluţia este revocarea acestei hotărâri. Dacă se limita doar la numirea CA era foarte bine. ROMATSA îşi exprimă îngrijorarea faţă de această hotărâre total ilegală. Avem reacţii şi de la companiile aeriene. Aeroportul Cluj a fost dat ca exemplu pe plan mondial datorită creşterii traficului aerian. Reacţia ROMATSA a venit într-o şedinţă de azi a Comitetului de Securitate. Toţi sunt îngrijoraţi. M-au mandatat să anunţăm despre pericolul de securitate deja creat, să anunţăm Ministerul Transporturilor, Prefectura, SRI, Ministerul de Interne şi toţi partenerii. Este obligatoriu ca managerul responsabil, în calitate de director general, chiar când sunt în concediu nu mi se permite să îmi deleg integral atribuţiile. Un aeroport fără un manager resonsabil deja nu mai poate funcţiona. Bineînţeles că nimeni nu este de neînlocuit. Dar noul director va trebui să îndeplinească nişte condiţii imperativ impuse de UE şi Autoritatea Aeronautică Civilă. Suntem de acord cu concursurile şi cu aplicarea OUG 109 şi cu noii membri CA, nu ne deranjează nici concursul pentru director general”, mai spune acesta.

Ce spune proiectul votat de consilierii judeţeni

Art.5. (1) Se aprobă ca atribuțiile de conducere executivă a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj R.A să fie delegate de consiliul de administrație către directorul general, directorul general adjunct, directorul executiv securitate, directorului tehnic, directorul executiv operational, directorul executiv commercial și directorul executiv economic, numiti ca urmare a finalizării procedurii de evaluare sau selecție


(2) Începând cu data de 17.10.2017, conducerea executivă, exercitată până la această dată de directorul general al regiei, va fi asigurată de consiliul de administrație

“Nu numai că este nelegal acest alineat 2, dar această nelegalitate în cazul aeroportului este deosebit de gravă, duce la închiderea aeroportului. Acest lucru am solicitat şi în şedinţa de CJ eliminarea acestui articol pentru că duce la închiderea aeroportului. Noi am făcut o plângere prealabilă. Urmează să anunţăm toate organele abilitate. Consiliul de Administraţie a considerat că e o situaţie foarte gravă. CA a menţionat în mod clar că nu există niciun temei juridic de performanţă, astfel să se încheie mandatul directorului general în 17 octombrie. Mandatul meu nu expiră în 17 octombrie. Mandatul meu expiră odată cu noul concurs şi nu mă deranjează concursul. Sunt de acord. Şi noi dorim să se respecte legea.  Cel mai grav lucru în adoptarea acestei hotărâri este avizul secretarului general al CJ, care a fost total nelegal acordat, cu încălcarea legii. Suntem optimişti, suntem convinşi că domnii consilieri vor reveni, noi am cerut revocarea în parte. Dorim respectarea legii astfel încât clujeni să poată călători în siguranţă. Doar creşterea cu peste 50% de anul acesta este un mare risc de siguranţă şi securitate. De peste 20 de ani stăm zi şi noapte astfel încât clujenii să poată călători în siguranţă”, a mai spus Ciceo.


“Consiliul de Administraţie reprezintă regia, regia nu poate muri decât prin faliment, ceea ce nu este cazul. Este o tulburare majoră printre angajaţi, nu ştiu cu cine vor lucra după data de 17 octombrie. Refuză să lucreze cu oameni care nu au competenţe specifice pentru că oricând se poate întâmpla ceva. Un management neprofesionist ar duce la catastrofe mai mari decât la Colectiv. A avut un impact extraordinat de negativ pe plan european. Şi în ceea ce priveşte Lufthansa, şi în ceea ce priveşte Wizz Air, un impact negativ foarte puternic”, David Ciceo

Ultimele Stiri
abonare newsletter