Actualitate

Primarul Emil Boc nu renunţă la planul de a prelua Cluj Arena. “Continuăm discuţiile”

Nu de puţine ori primarul Emil Boc a declarat că îşi doreşte o administrare comună a Cluj Arena şi a Sălii Polivalente. De anul trecut însă, s-a aşternut tăcerea pe acest subiect. Până acum.

În prezent, stadionul are conturile blocate din cauza datoriilor la plata obligațiilor către stat, datorii care se ridică la peste 15 milioane lei, iar recent, societatea care administra stadionul a intrat în faliment. Este Consiliul Judeţean gata să cedeze cu titlu gratuit către Primăria Cluj-Napoca un obiectiv în valoare de 45 milioane de euro, cât a costat ridicarea Cluj Arena?

În aceste condiţii, primarul Emil Boc a adus din nou în discuţie preluarea stadionului de către Primăria Cluj-Napoca.


„Era problema legată de noua formă de organizare a stadionului. Discuţiile despre preluarea stadionului s-au amânat de către conducerea Consiliului Judeţean pentru că era vorba de reorganizarea întregii structuri de acolo. După care au fost unele discuţii politice în cadrul Consiliului Judeţean pentru întrunirea unei majorităţi de 2/3 care trebuie să fie asigurată pentru a trece stadionul la Consiliul Local. Vom continua aceste discuţii în perioada următoare”, a spus marţi primarul Emil Boc.

Rămâne de văzut dacă proiectul privind cedarea Cluj Arena către Primărie va trece de votul consilierilor. Pentru ca acest proiect să treacă, fiind vorba de patrimoniu, este nevoie de votul a 2/3 din numărul consilierilor judeţeni, adică să fie prezenţi şi să voteze "pentru" toţi consilierii PNL şi cei de la UDMR.


Surpriza ar putea veni de la actualul vicepreşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, care a precizat încă de anul trecut că încă nu e decis dacă votează proiectul privind cedarea cu titlul gratuit a stadionului în proprietatea Primăriei. Vakar spune că problema trebuie analizată şi discutată pentru a se vedea dacă este cea mai bună variantă pentru judeţ şi dacă nu sunt alte variante mai bune de administrare a noii arene a Clujului.

Anul trecut, primarul Emil Boc declara că acest pas  (n.red. preluarea Cluj Arena în subordinea Primăriei) este necesar pentru salvarea societăţii Cluj Arena din situaţia financiară proastă în care se află. Între timp, această societate a intrat în faliment.


Primarul a adăugat că intenţionează realizarea fuziunii între Cluj Arena şi Sala Polivalentă astfel încât să funcţioneze ca o singură entitate. “Propunem ca în viitor Sala Polivalentă şi stadionul să constituite o singură entitate, să ofere evenimente de calitate şi să ducă la o cooperare mai bună între ele două entităţi care acum sunt separate”, a afirmat Boc.

Tot anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, spunea că cea mai bună variantă este ca stadionul să treacă în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca.


Încă de pe vremea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan (2015), Emil Boc declara că îşi doreşte o administrare comună atât a Cluj Arena, cât şi a Sălii Polivalente, dar a fost refuzat constant, Seplecan prezentându-i de fiecare dată alte variante de lucru.

“Ne-am arătat disponibilitatea de a prelua stadionul, cu datoriile aferente şi plata impozitului, urmând ca după aceea să constituim o structură unică Sala Polivalentă - stadion", spunea primarul Emil Boc.


Soluţiile prezentate atunci de Seplecan pentru stingerea datoriilor erau: Primăria să preia 99% din acţiuni, să administreze societatea Cluj Arena, dar stadionul să rămână în patrimoniul judeţului, intrarea în insolvenţă a firmei care administrează stadionul sau Primăria să cumpere stadionul.

Stadionul Cluj Arena, inaugurat în octombrie 2011, a fost construit cu bani de la Consiliul Judeţean Cluj şi de la Guvern, în perioada în care şef al Executivului era Emil Boc.

abonare newsletter