Actualitate

FURTUNA continuă să facă ravagii în Cluj. VEZI care sunt STRĂZILE AFECTATE de vijelie

Furtuna continuă să facă ravagii în Cluj-Napoca. După ce în urmă cu două zile Administrația Națională de Meteorologie a emis 41 de atenționări și avertizări de fenomene meteorologice periculoase, care au vizat o mare parte din țară, ploaia și vântul puternic s-au intensificat, acționând în rafale puternice. În municipiul Cluj-Napoca furtuna a blocat stradă după stradă, doborând copacii, parapeții și cablurile de electricitate.

Reprezentanții ISU au comunicat: „Au fost angrante pentru a interveni în locațiile afectate în județul Cluj ca urmare a fenomenelor meteo extreme șase echipaje ale ISU Cluj” Potrivit datelor oferite de aceștia în cursul zilei de astăzi, 12 străzi au fost afectate de furtună: „au fost semnalate arbori și ramuri de arbori căzute pe străzile Detunata și Alverna, Elicei, Ostașilor și Eremia Grigorescu din municipiul Cluj-Napoca.”

În acest moment nu s-au semnalat victime, deși în unele zone, oamenii au fost la un pas să fie electrocutați din cauza cablurilor de energie electrică căzute peste șosele și mașini: „Au existat cabluri de transport de energie electrică căzute peste un camion în care ar află șoferul pe strada Cantonului din municipiul Cluj-Napoca”, a spus ISU Cluj.


Furtuna le-a dat bătăi de cap autorităților

Copaci au căzut pe carosabil și între localitățile Calatele și Dealu Negru. Iar pe strada Plopilor au căzut arbori și cabluri electrice de alimentare a tramvaiului. Aici circulația a fost blocată. În cartierul Grigorescu cablurile de electrictate au făcut scurtcirciut, iar în ciuda spectacolului oferit, situația este cât se poate de periculoasă pentru trecători: „Furtuna de astăzi, de la ora 14.00, a generat un scurt circuit pe o stradă din cartierul Grigorescu.”


La acestea se adaugă și ravagiile din centru făcute de vijelie: „În Piața Unirii un acoperiș a fost deteriorat ca urmare a fenomenelor meteo ”, au adăugat reprezentanții ISU.

În afara municipiului Cluj-Napoca au fost înregistrate trei străzi pe care au căzut arbori și cabluri de electricitate, motiv pentru care au intervenit în sprijinul ISU și alte organe abilitate pentru a reabilita situația creată de furtuna puternică: „În sprijinul ISU pentru pagubele inregistrate în afara municipiului Cluj-Napoca au mai fost mobilizate forțe ale Servicilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Gilău, Mărgău și Poliția Locală a munuicipiului.”, se arată în comunicatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Cluj.


După fiecare furtună, Clujul arată ca după război

De fiecare dată când plouă, Clujul se transformă într-un mare lac, iar străzile sunt complet inundate. Acestea arată ca după potop, iar pietonii, dacă au neșansa să circule prea aproape de carosabil, sunt ținte sigure ale unui duș din cap până-n picioare cu noroi. În mai multe zone din oraș, canalizarea nu face față cantităților mari de apă. Ultimul exemplu este strada Plopilor, care zace sub apă, fie că e vorba de o furtună majoră sau doar de câțiva stropi de ploaie. De vină ar fi canalizările realizate de mântuială, iar în unele zone chiar lipsa gurilor de canalizare.


Clujenii vor trebui să se obișnuiască cu acest decor dezolant, deoarece codul galben de ploi emis de meteorologi este valabil până miercuri dimineaţa, la ora 3.00. Zonele vizate sunt Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi vestul Munteniei.

"În intervalul menţionat, în toate zonele de munte, precum şi în Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 20...25 l/mp şi punctiform 50...60 l/mp", transmite Administraţia Naţională de Meteorologie.


 

CITEȘTE ȘI: Clujul, sub avertizare de furtună

CITEȘTE ȘI: Ploile au făcut ravagii la Turda. Traficul rutier, întrerupt din cauza precipitațiilor abundente

CITEȘTE ȘI: Cod galben de ploi în judeţul Cluj, valabil de luni seară până miercuri dimineaţa

Etichete: isu cluj furtuna
abonare newsletter