Actualitate

Se caută o firmă privată pentru organizarea Târgului de Crăciun din Piața Unirii. Primăria nu mai vrea să se ocupe de eveniment. Avantaje și dezavantaje

Târgul de Crăciun din Piața Unirii ar urma să fie organizat începând din acest an de o firmă privată, în condițiile în care Primăria Cluj-Napoca nu mai vrea să-și asume organizarea evenimentului. Târgul de Crăciun este un eveniment ce datează din 2009, fiind organizat anual, în luna decembrie, de municipalitate. Acum, Primăria Cluj dorește externalizarea acestui eveniment pentru un progres "cultural și financiar".

Consilierii locali vor adopta în ședința de marți un studiu de fundamentare privind concesiunea organizării Târgului de Crăciun și vor aproba și procedura de concesiune prin selecție de oferte pentru funcționarea evenimentului.

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, principalele aspecte ce impun încheierea unui contract de concesiune  în vederea organizării Târgului de Crăciun sunt: necesitatea externalizării organizării evenimentului în vederea unui progres cultural și financiar, dorința autorității locale de a oferi unor organizații de a se implica în activitățile și evenimentele desfășurate în oraș și de a investi în vederea dezvoltării evenimentului la nivelul și potențialul maxim al acestuia, realizarea unui program de activități cultural-artistice și aducerea unui aport financiar către autoritatea locală prin plata unei redevențe și a unei taxe de ocupare a domeniului public.


"Având în vedere că bugetul local nu poate asigura cheltuielile necesare pentru realizarea, dezvoltarea și extinderea evenimentului la potențialul său, numărul insuficient de angajați pentru a asigura și organiza permanent activitățile din cadrul evenimentului (acestea desfășurându-se după amiaza și seara și presupunând prestarea de ore suplimentare pe tot parcursul lunii decembrie), Primăria Cluj-Napoca a luat în considerare oportunitatea concesionării serviciilor de organizare a Târgului de Crăciun", spune Ștefania Ferencz, director general Direcția Generală Comunicare, Dezvoltare Locală și Management Proiecte din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Potrivit Primăriei Cluj, evenimentul va include următoarele activități:


 - Găzduirea și exploatarea a minim 73 căsuțe cu o suprafață minimă de 9 mp, realizarea unei căsuțe cu o suprafață minimă de 30 mp pentru organizarea atelierelor pentru copii, reprezentând Căsuța lui Moș Crăciun
 - Găzduirea și exploatarea unui patinoar
 - Activități de animație stradală
 - Realizarea unei scene
 - Organizare concerte
 - Furnizare de pachete turistice (organizarea de seri festive pentru grupuri, oferirea de facilități în cadrul evenimentului - acces gratuit la patioar, oferirea unor produse artizanale specifice zonei, acces gratuit la principalele obiective turistice)
 - Realizarea a două porți de intrare la Târgul de Crăciun

"La începutul lunii decembrie a fiecărui an, Clujul intră în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Târgul de Crăciun din Piața Unirii își deschide porțile și întâmpină publicul cu următoarele atracții: patinoar, carusel, ateliere pentru copii, căsuțe cu turtă dulce, vin fiert, cozonaci, produse gastronomice tradiționale, produse artizanale și ornamente de Crăciun. Serile se animează cu spectacole și colinde tradiționale, precum și prin concerte oferite de artiști de renume", se arată în proiectul de hotărâre.


AVANTAJE

Nu este necesară alocarea unui buget pentru organizarea evenimentului
Încasarea anuală a unei redevențe și a taxei de ocupare a domeniului public
Prin concesiune, toate riscurile sunt transferate concesionarului
Existența unui cadru competitiv ceea ce duce la dorința de a dezvolta evenimentul la nivel național
O creștere a numărului de turiști


DEZAVANTAJE

Monopol pe termen lung atribuit concesionarului
Există posibilitatea ca societatea privată să intre în insolvență, fapt care ar pune în pericol desfășurarea evenimentului
Declanșarea unei crize financiare
Timp suplimentar necesar în realizarea planificării din cauza lipsei de experiență
Construcția atracțiilor (căsuțe, carusel, patinoar) poate fi întârziată astfel încât furnizarea serviciilor incluse în proiect să nu poată începe la data prevăzută


Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, durata concesiunii va fi de 5 ani, iar în cazul în care gradul de realizare a indicatorilor de performanță este sub 90% se poate rezilia contractul. Taxa de concesionare (redevența) va fi de 0,1556 lei/mp/zi, iar în sarcina concesionarului va fi stabilită și o taxă de ocupare a domeniului public în valoarea de 0,36 lei/mp/zi. În total, concesionarul va plăti Primăriei 0,5156 lei/mp/zi.

Potrivit documentației de atribuire, ofertantul trebuie să demonstreze că a realizat o cifră de afaceri în ultimii 3 ani nu mai mică de 1 milion de lei și trebuie să aibă capacitate tehnică și profesională prin prezentarea unei liste a contractelor în ultimii 3 ani având ca obiect activități de organizare a evenimentelor și/sau târgurilor.

Primăria Cluj-Napoca va asigura doar bradul și iluminatul festiv.

Ultimele Stiri
abonare newsletter