monitorulcj.ro Menu

Actualitate

2,5 milioane euro pentru modernizarea străzii Tipografiei și a Turnului Pompierilor. Cum va arăta întreaga zonă - FOTO

De cel puțin 6 ani, Primăria Cluj-Napoca promite că Turnul Pompierilor va fi reabilitat şi integrat în circuitul cultural al oraşului, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Cel puțin până acum, pentru că municipalitatea este decisă să aloce nu mai puțin de 2,5 milioane de euro pentru modernizarea zonei. Numai că așteptarea va fi lungă deoarece lucrările vor dura cel puțin 2 ani de zile.

Consilierii locali se întrunesc marți în ședință să aprobe, pe de-o parte, indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea străzii Tipografiei, iar pe de altă parte, demararea lucrărilor de reabilitare/modernizare a Turnului Pompierilor.

Strada Tipografiei. Trotuare pentru pietoni

Strada Tipografiei traversează centrul orașului de la strada Regele Ferdinand la vest până la strada Frederic Joliot Curie în est și este în interiorul limitei nordice a celei de a doua incinte medievale a orașului. Principalul obiectiv de pe strada Tipografiei este Turnul Pompierilor.

În prezent, strada Tipografiei este dominată de circulația auto din zonă, fiind folosită ca zonă de parcare pe toată latura ei sudică și cu un fir de circulație auto cu sensul de mers de la vest la est. Trotuarul are o zonă de gâtuire în dreptul Turnului Pompierilor, zonă ce nu poate fi utilizată funcțional de pietoni.

"Se dorește ca prin amenajarea tronsonului străzii Tipografiei, creșterea siguranței cetățenilor și a conducătorilor auto prin asigurarea condițiilor optime de siguranță și confort pentru circulația auto și pietonală, drumurile astfel asfaltate vor fi încadrate cu borduri și prevăzute cu rigole carosabile de acostament, drumul va fi marcat cu semne de circulație și va fi prevăzut cu trotuare pentru pietoni. Amenajarea tronsonului străzii Tipografiei se va face utilizând pavaje din pavele granit și dale de piatră granit. Dotările prevăzute pe spațiul tronsonului de stradă amenajat sunt: suporți pentru biciclete, arbori cu grilaje de protecție și loc de stat jos din lemn. La fiecare arbore îi corespunde un proiector de lumină dispus în grilajul de protecție pentru iluminatul ambiental al vegetației înalte", se arată în proiectul de hotărâre.

Conform documentației studiului de fezabilitate pentru amenajarea tronsonului străzii Tipografiei, valoarea investiției se ridică la suma de 1,1 milioane lei fără TVA (1.156.833 lei), iar durata de realizare a investiției este de 9 luni.

Turnul Pompierilor, de la pereți cu arbori la lifturi

Terenul și imobilul Turnului Pompierilor este situat în zona centrală pe o suprafață de 375 mp și un regim de înălțime P+9. Turnul Pompierilor este o clădire din categoria construcțiilor înalte, cu o structură de rezistență compusă din turn cu scară de beton armat și o porțiune piramidală din structură de oțel, cu învelitoare din sticlă.

"Se dorește reabilitarea turnului deoarece acesta reprezintă un punct de atracție pentru public prin nivelul de belvedere de la partea superioară. Turnul va funcționa și ca un spațiu de vizitare ce poate găzdui diverse expoziții permanente sau temporare. Se propune în primul rând restaurarea integrală a porțiunii patrimoniale a turnului, punându-se în valoare suprafețe originale ale zidăriei și finisajelor turnului medieval, detaliile turnului ca piatra cioplită, mai ales gurile de tragere, porțiunea drumului de strajă, golurile laterale din interiorul turnului, ferestrele vor fi executate din tâmplărie de lemn stratificat cu geam termopan și se va recondiționa poarta existentă și grilajul metalic ornamental (ușile interioare – pline cu foi din inox luciu oglindă)", se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit Primăriei Cluj, "se propune înlocuirea piramidei de sticlă cu un nou segment alcătuit din două nivele, unul închis cu sticlă și unul deschis care să permită accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360 de grade asupra orașului".

"Pentru ușurarea accesibilității vizitatorilor în turn, se propune un ascensor de persoane, alături de o nouă scară de vizitare. Se va monta instalație de supraveghere video și instalație de detecție și semnalizare a efracției cu autoprotecție contra vandalismului. Se va monta sistem de iluminat arhitectural realizat pentru a pune în evidență și să accentueze arhitectura, finisajele și volumetria clădirii. Energia termică va fi asigurată de o rețea de încălzire prin pardoseală , încălzire electrică în perete, încălzire electrică cu panouri radiante și o suflantă de aer cald", se mai arată în documentul citat.

Conform documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru modernizarea Turnului Pompierilor, valoarea totală a lucrărilor se ridică la suma de 10,2 milioane lei fără TVA (10.239.694 lei), iar durata de realizare a investiției va fi de 24 de luni.

Turnul Pompierilor, monumentul care se degradează pe zi ce trece

Până când va fi introdus în circuitul cultural, Turnul Pompierilor se degradează pe zi ce trece şi rămâne doar un monument istoric de pe care pică tencuiala şi din ai cărui pereţi au început să crească arbori. În momentul de faţă turnul este închis, iar starea de degradare este vizibilă din exterior: se desprind bucăţi de tencuială, zugrăveala este deteriorată, iar din unul dintre pereţi a început să crească vegetaţie.

Turnul Pompierilor, viitorul loc de selfie-uri al Clujului

Turnul Pompierilor, monumentul istoric cu origini în secolul XV, este pregătit să devină un adevărat obiectiv turistic al Clujului, care va găzdui recitaluri muzicale şi spectacole "la înălţime", sub o oglindă uriaşă în care se vor reflecta atât evenimentele în desfăşurare cât şi împrejurimile.

În vârful turnului, până unde vizitatorii vor ajunge cu liftul amintit, va exista un fel de esplanadă de unde va putea fi admirat centrul oraşului şi va fi amplasată o machetă a Clujului. În loc de un acoperiş propriu-zis şi pereţi care ar închide esplanada va fi amenajată în partea superioară o oglindă uriaşă, la 360 de grade, care va reflecta macheta, activităţile în desfăşurare în vârful turnului, dar şi clădirile din vecinătate. Reflexia respectivă ar urma să poată fi observată atât de cei care se află în vârful turnului cât şi de trecători pe lângă acesta.

„Va fi cel mai extraordinar loc pentru selfie-uri”, a punctat arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR).