monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Turnul Pompierilor, viitorul loc de selfie-uri al Clujului

Unul din cele vechi monumente istorice din Cluj, Turnul Pompierilor, îşi va schimba radical faţa, urmând să găzduiască expoziţii şi concerte la 30 de metri înălţime.

Turnul Pompierilor va fi dotat cu o oglindă uriaşă în partea superioară. FOTO / OAR

Turnul Pompierilor, monumentul istoric cu origini în secolul XV, este pregătit să devină un adevărat obiectiv turistic al Clujului, care va găzdui recitaluri muzicale şi spectacole "la înălţime", sub o oglindă uriaşă în care se vor reflecta atât evenimentele în desfăşurare cât şi împrejurimile. Interiorul turnului, care va fi restaurat, ar urma să le permită vizitatorilor conectarea virtuală la evenimentele din oraş.

Ce şi-au propus

“Am avut în vedere două principii majore: restaurarea segmentelor istorice ale Turnului, în ton cu practicile contemporane în materie de restaurare a patrimoniului la nivel internaţional şi în al doilea rând să activăm obiectivul şi să îl facem mai accesibil. Trebuie să urci mai multe trepte de beton în prezent şi ajungi foarte greu în vârf, ceea ce face să fie foarte puţini vizitatori”, a relatat Vlad Rusu, arhitectul care semnează ca autor principal proiectul câştigător al concursului de soluţii pentru revitalizarea Turnului Pompierilor de pe strada Tipografiei din Cluj-Napoca. Arhitecţii au inclus în Turn, conform recomandării din dosarul concursului, un lift care va transporta vizitatorii de la baza obiectivului în vârful acestuia. Liftul a fost gândit ca un „miez translucid” care le va permite turiştilor să întrezărească, în timp ce urcă, diferitele etape ale evoluţiei Turnului. Obiectivul va găzdui o expoziţie permanentă orientată pe istoria sa, dar şi expoziţii temporare.

Oglindă în loc de cupolă

Baza turnului este reprezentată o construcţie de secol XV, parte a unui vechi turn de apărare din oraşul medieval, în timp ce al doilea segment este o construcție neoclasică de secol XIX. Vârful turnului, a cărui înălţime atinge 34,8 metri, este reprezentat în momentul prezent de o cupolă, dar arhitecţii proiectului câştigător au oferit, potrivit Juriului, o soluţie care îmbunătăţeşte relaţia obiectivului cu imediata vecinătate şi cu turiştii.

În vârful turnului, până unde vizitatorii vor ajunge cu liftul amintit, va exista un fel de esplanadă de unde va putea fi admirat centrul oraşului şi va fi amplasată o machetă a Clujului. Spaţiul deschis va găzdui mini-concerte, spectacole şi expoziţii / instalaţii contemporane, artiştii locali fiind invitaţi să vină în permanenţă cu sugestii despre cum poate fi valorificată cel mai bine amplasamentul. În loc de un acoperiş propriu-zis şi pereţi care ar închide esplanada va fi amenajată în partea superioară o oglindă uriaşă, la 360 de grade, care va reflecta macheta, activităţile în desfăşurare în vârful turnului, dar şi clădirile din vecinătate. Reflexia respectivă ar urma să poată fi observată atât de cei care se află în vârful turnului cât şi de trecători pe lângă acesta.

Loc pentru selfie-uri

„Obiectivul poate deveni unul de mare interes turistic, în special dacă toată zona din apropiere se va regenera, iar turistul va putea parcurge la pas o zonă mai mare din centru”, a explicat arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), membru al Juriului de concurs. „Va fi cel mai extraordinar loc pentru selfie-uri”, a punctat specialistul: "Va fi important că odată ajuns înăuntru spaţiul să funcţioneze ca un fel de hot spot în care să te poţi conecta prin intermediul tehnicii virtuale cu evenimentele din oraş, spectacole şi alte manifestări culturale, să ai ca un fel de hartă virtuală”, a menţionat Şerban Ţigănaş. Arhitectul Szabolcs Guttmann, preşedinte al OAR Transilvania şi membru în Juriu, a subliniat că spre deosebire de alte oraşe, arhitecţii care lucrează în Cluj, mai ales la restaurarea unor clădiri istorice, se confruntă cu o provocare în plus deoarece oraşul nu are un stil arhitectural cu o dezvoltare unitară de-a lungul secolelor şi astfel poate fi dificil să găsească abordarea potrivită. 

De precizat că proiectul de revitalizare a Turnului Pompierilor include și pietonalizarea străzii Tipografiei, pe care este situat.

Spaţiu cu destinație mixtă

„Îmi place că Turnul se va schimba tot timpul şi că va găzdui tot altceva. Partea superioară va oferi un cadru care nu 'jigneşte' pe nimeni. Se va putea organiza un concurs de sculptură, iar lucrarea câştigătoare să fie expusă timp de o săptămână. Sau 'Untoldul' (festivalul Untold, n.red.) face un concurs de instalaţii luminoase pe care le expune aici. Asta te va face să cauţi Turnul cu ochii, să vezi tot timpul dacă s-a schimbat ceva. În al doilea rând te vei fotografia tot timpul cu el şi va fi prezent în foarte multe ipostaze”, a menţionat arhitectul. Turnul va fi de altfel iluminat inclusiv pe timp de noapte.

Proiectele din concurs, expuse

Un număr de 25 de proiecte de soluţii arhitecturale au participat la concursul cu titlul "Turnul celor trei vârste", lansat în decembrie 2016 de Primăria Cluj-Napoca pentru revitalizarea Turnului Pompierilor din centrul oraşului. Planşele proiectelor pot fi văzute până pe 16 februarie, în intervalul 14-20, la galeria pe strada Iuliu Maniu numărul 4. Juriul alcătuit din specialişti în arhitectură au premiat trei proiecte, cel câştigător fiind realizat de arhitectul Vlad Rusu - autor principal, alături de arhitecţii Anamaria Cornelia Olănescu, Anda Gheorghe şi Octav Silviu Olănescu. Premiul 1 a constat în atribuirea contractului de proiectare în valoare de aproximativ 325.000 de lei.

Nu există un termen limită

Contractul pentru realizarea proiectului de revitalizare a Turnului Pompierilor va fi semnat luni 20 februarie, dar nu se ştie cu exactitate când va fi licitată executarea lucrării, conform arhitectului şef al municipiului Cluj-Napoca, Ligia Subţirică. Ea a explicat în schimb că primarul Emil Boc a insistat pentru desfăşurarea în ritm accelerat a procedurilor de achiziţii publice, însă nu a putut menţiona, fie şi estimativ, o dată la care Turnul va deveni funcţional în formula nouă.

„Trebuie regândită şi zona”

Istoricul clujean Lukács József a opinat că este necesară reabilitarea întregii zone din vecinătatea Turnului, pentru ca acesta să devină atractiv: „Aşa cum s-a mai încercat, ar putea fi amenajată o stradă a meşteşugarilor şi în loc de „cocioabele” existente să apară mici cafenele şi restaurante, unul lângă altul; zona ar fi deosebit de pitorească. Cursul de apă, Canalul Morii, trebuie pus în valoare, iar perimetrul ar fi foarte atractiv pe timpul verii, deopotrivă răcoros şi intim”, a declarat el pentru Monitorul de Cluj. Găzduirea de evenimente va fi la fel de importantă, crede istoricul, nerăbdător ca soluţiile proiectanţilor să prindă viaţă.