Actualitate

Zilele Culturale Maghiare, anul acesta și în Parcul Central

Zilele Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc între 13 și 20 august, iar ediția din acest an va sta sub semnul transylvanicum-ului, sintagmă care descrie valorile materiale, culturale și spirituale specific ardelenești.

O noutate importantă a acestei ediții, ce-a de-a opta, este extinderea festivalului cultural în Parcul Central.

“Evident că festivalul cultural Zilele Culturale Maghiare din Cluj nu dorește să își însușească transylvanicum-ul ca fiind ceva doar al său, ci dorim să subliniem faptul că evenimentul este unul specific ardelenesc, este unul dintre trasnylvanicum-uri”, detaliază Gergely Balázs, organizatorul principal al evenimentului.


Pe lângă locurile deja cunoscute: Piața Unirii, strada Mihail  Kogălniceanu, strada Potaissa, în acest an, Zilele Culturale Maghiare se vor desfășura și în Parcul Central, care va găzdui concerte, o zonă de relaxare, standuri de bere și de vin, precum și o zonă destinată activităților pentru copii.

O altă noutate este faptul că Strada Vinului, care până acum era pe strada Emmanuel de Martonne, se va muta pe strada Potaissa, unde vor exista și recitaluri de muzică tradițională. Strada Kogălniceanu va rămâne “inima” festivalului – cu târgul meșteșugăresc, aleea muzeelor, recitaluri de operetă, folk și muzică populară, iar Grădina cu Ruine de lângă Biserica Reformată (strada Kogălniceanu) va găzdui Satul Medieval.


În cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc în acest an peste 30 de concerte. Pe scena principală din Piața Unirii vor susține concerte Charlie, Hobo și Deák Bill Gyula, Szikora Róbert și R-Go, Ghymes.

De asemenea, pe scena principală va avea loc și spectacolul cu ocazia Festivalului Internațional de Folclor Sfântul Ștefan. Zilele Culturale Maghiare se vor încheia cu spectacolul de operetă Silvia (foto) de Emmerich Kálmán. Spectacolul este regizat și interpretat de artiștii Teatrului de Operetă din Budapesta cu acompaniamentului artiștilor orchestrei Operei Maghiare din Cluj. Producția, o premieră în Ardeal, este una de mare anvergură, cu 120 de artiști pe scenă.


Concertele Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc și în afara orașului: trupa Európa Kiadó va cânta în parcul de sculpturi Arkhai din Vlaha. Pe scena din Parcul Central vor susține concerte Pál Utcai Fiúk, Kowalsky și Vega, Anna and the Barbies, Matiné Zenekar, AG Weinberger & One More Minute, Katáng, Magashegyi Underground și Loose Neckties Society (concert comun), Old Boys, Ocho Macho. De asemenea, pe această scenă vor cânta și artiștii susținuți prin intermediul programului Cseh Tamás al Fondului Cultural Național din Ungaria.

Pe lângă concerte, Zilele Culturale Maghiare din Cluj vor include câteva sute de evenimente de diverse tipuri, precum: expoziții, dans, proiecții de film, spectacole de teatru, competiții sportive, activități pentru copii, evenimente gastronomice, degustări de vin, târg meșteșugăresc, jocuri medievale, petreceri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter