Actualitate

Ministerul Agriculturii dă peste cap planurile de extindere ale Aeroportului Internațional Cluj. Suprafața IMENSĂ de teren pe care o revendică

Ministerul Agriculturii solicită peste 12.000 de mp de teren din incinta aeroportului, reprezentanții Aeroportului Internațional Cluj considerând cererea drept o "sabotare" în dezvoltarea obiectivului, "prin încercarea de a obţine terenuri care sunt în prezent în proprietatea judeţului"

Ministerul Agriculturii, prin Direcţia pentru Agricultură a judeţului Cluj, se pare că doreşte obţinerea unor terenuri care în prezent sunt proprietatea judeţului Cluj, fiind folosite ca şi platformă de garare pentru aeronave. Ministerul Agriculturii solicită 12.018 metri pătraţi din incinta aeroportului, blocând astfel dezvoltarea şi proiectele aeroportului clujean.

Reprezentanții Aeroportului Internațional Cluj confirmă faptul că săptămâna trecută au primit o adresă de la Ministerul Agriculturii prin care erau înștiințați de această revendicare.


"Noi credem că cererea Ministerului Agriculturii este nejustificată. Aeroportul Cluj este în proprietatea Consiliului Județean care va decide și acționa în consecință", au spus aceștia.

Mai mult, reprezentanții Aeroportului Cluj cer Ministerului Agriculturii să facă demersuri pentru finalizarea procedurii de deviere a râului Someş, pentru extinderea până la 3.500 de metri a pistei aeroportului.


În octombrie 2013, vicepremierul de atunci, Liviu Dragnea, spunea, cu ocazia inaugurării pistei de 2.200 de metri a aeroportului clujean, că va căuta soluţii pentru finanţarea restului până la 3.500 de metri a noii piste a aeroportului.

"Primul lucru care trebuie rezolvat este regularizarea râului Someş. Este cel mai important lucru şi o să vin probabil cu doamna ministru Rovana Plumb şi împreună să decidem dacă se poate finanţa acest proiect foarte mare, pentru că este vorba de regularizarea Someşului, inclusiv în municipiul Cluj-Napoca, ceea ce ar însemna şi pentru municipiu o realizare deosebită, pentru că se schimbă foarte mult zona prin care trece Someşul. Dacă vom găsi această posibilitate şi încă resurse disponibile în actuala perioadă europeană pe actualul program operaţional de mediu, asta va fi o veste foarte bună, pentru că putem începe lucrările destul de repede şi discutăm de câteva zeci de milioane de euro", a menţionat, atunci, Liviu Dragnea.


Noua pistă de 2.200 de metri a aeroportului clujean a fost inaugurată în octombrie 2013, urmând ca restul până la 3.500 de metri, cât va avea întreaga pistă, să fie construiţi într-o etapă următoare.

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a înregistrat în 2016 aproape 1,9 milioane de pasageri, ceea ce înseamnă un nou record de trafic.


Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a declarat că se aşteaptă ca în acest an să fie doborât din nou recordul.

"Anul trecut am înregistrat un record absolut, de aproape 1,9 milioane de pasageri, cu 25% mai mult decât în 2015. Acest lucru ne consolidează poziţia de al doilea aeroport al României, după Bucureşti - Otopeni. Pentru acest an estimăm că vom ajunge la 2,7-3 milioane de pasageri", a spus David Ciceo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter