Actualitate

Contract REZILIAT pentru închiderea a două gropi de gunoi din Cluj. Ne mai mirăm că ne dă în judecată Comisia Europeană?

În iunie 2015, Consiliul Judeţean Cluj anunţa cu surle şi trâmbiţe că a atribuit contractele pentru închiderea gropilor de gunoi din 6 locaţii (Pata Rât, Huedin, Turda, Gherla, Dej şi Câmpia Turzii). Acestea trebuiau închise un an mai târziu.

Comisia Europeană a decis, anul acesta, să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au reușit să închidă depozitele municipale de deșeuri neconforme.

CE precizează că, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reușit să ia măsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme. România era obligată să închidă sau să reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.


Nu numai că rampele din judeţul Cluj nu au fost închise, deşi au trecut 6 ani de când acolo trebuia pus lacătul, dar în continuare se depozitează cantităţi considerabile de deşeuri sub ochii nepăsători ai autorităţilor. Mai mult, pentru două gropi de gunoi a intervenit rezilierea contractului. Este vorba de Câmpia Turzii şi Dej.

În 2011, când Consiliul Judeţean anunţa pentru prima dată că începe lucrările la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) se vorbea despre închiderea rampelor de gunoi neconforme din judeţ. Atunci, preşedintele instituţiei era Alin Tişe.


În 2014, Consiliul Judeţean anunţa că lucrările la CMID se vor finaliza în decembrie 2015, iar închiderea şi ecologizarea celor şase depozite de deşeuri neconforme din judeţul Cluj, respectiv Pata Rât, Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii, era estimată a se finaliza în decembrie 2015. La acea vreme, Horea Uioreanu, preşedintele de atunci a Consiliului Judeţean, era arestat preventiv pentru fapte de corupţie, iar conducerea instituţiei era asigurată de Vakar Istvan.

În 2015, Consiliul Judeţean sub conducerea lui Mihai Seplecan anunţă, din nou, închiderea rampelor de gunoi, prin predarea amplasamentelor firmelor câştigătoare ale licitaţiilor: Asocierea SC Nordconforest SA- SC Finara Consult SRL- SC Interdevelopment SRL pentru depozitele Pata Rât, Gherla, Huedin şi Turda şi Asocierea SC Geiger Transilvania SRL - Wilhelm Geiger Gmbh&CP.KG-Coplan Consultanţi Arhitecţi Ingineri SRL pentru rampele de gunoi de la Dej şi Câmpia Turzii.


Dacă în cazul închiderii Pata Rât, Consiliul Judeţean a cedat şi a suplimentat valoarea contractului ca urmare a cantităţilor suplimentare de deşeuri depozitate între momentul întocmirii ofertei tehnice şi momentul atribuirii contractelor, în cazul gropilor de gunoi de la Dej şi Câmpia Turzii contractul a fost reziliat şi trebuie reluată procedura de atribuire. Care poate dura ani buni.

“Cantităţile suplimentare de deşeuri depozitate de diverşi persoane fizice/juridice au reprezentat o nouă problemă care a generat noi întârzieri în închiderea depozitelor de deşeuri, precum şi costuri suplimentare pentru închiderea cantităţilor suplimentare de deşeuri. Totodată, această problemă a reprezentat şi unul din motivele pentru care contractul de lucrări încheiat cu Asocierea Geiger Transilvania SRL - Wilhelm Geiger Gmbh&CP.KG-Coplan Consultanţi Arhitecţi Ingineri SRL  pentru închiderea depozitelor Dej şi Câmpia Turzii a fost reziliat şi pentru care trebuie reluată procedura de atribuire”, a răspuns Consiliul Judeţean la solicitarea Monitorul de Cluj.


Anul trecut, Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj spunea că la Câmpia Turzii şi Dej există “situaţii delicate”.

“La Câmpia Turzii suntem în faza de achiziţie, proiectare, respectiv execuţie, iar la Dej suntem în faza în care aşteptăm ca Primăria din Dej să ne pună la dispoziţie o suprafaţă de teren pentru că altfel nu putem intra să închidem”, spunea anul trecut Tişe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter