Actualitate

TIFF 2017. Subiecte fierbinţi, conţinut politic şi zeci de regizori străini în încercarea de a transforma Clujul în platou de filmare - VIDEO

A început numărătoarea inversă până la debutul celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

TIFF va prezenta 225 de filme – 188 de lungmetraje şi 37 de scurtmetraje – venite din 53 de ţări. Peste 1200 de invitaţi români şi străini vor fi prezenţi la proiecţiile, concertele, atelierele, dezbaterile şi lansările din festival.

“Anul acesta, cred că e festivalul marilor deschideri. Spun asta pentru că de data aceasta deschiderile nu sunt neapărat referitoare la programul de filme, întodeauna original, deschiderile la care mă refer sunt cumva simbolice. E prima data când TIFF îşi propune să includă un program ambiţios de film în cinematografie. Un număr triplu de regizori vor veni la Cluj. E prima dată când TIFF ajunge să aibă o amprentă. TIFF devine un player foarte activ în stimularea co-producţiilor cinematografice din Europa. Avem un număr enorm de mare de invitaţi străini, majoritatea vor veni în partea a 2-a a festivalului, pentru «Zilele Filmului Românesc». Anul acesta, e neplăcut, suntem forţaţi de împrejurări să nu putem desfăşura proiecţii la Cinema Arta. Din păcate, managementul acelui loc şi-a propus să facă o acţiune de renovare, e un loc privat, municipalitatea nu are nicio legătură acolo. De anul acesta revenim cu proiecţii la Universitatea Sapientia care are un spaţiu mai generos, e amfitreatrul universităţii, suntem convinşi că va ieşi foarte bine”, a spus preşedintele TIFF Tudor Giurgiu.


Giurgiu mai spune că anul acesta filmele vor avea un conţinut politic “foarte actual”.

“Subiectele fierbinţi din lume se vor regăsi în filmele de la TIFF, nu aveam cum altfel. Conţinutul politic foarte actual la filmele TIFF din acest an. Vom vorbi şi despre relaţia dintre film şi politică. O să invităm sociologici, politicieni, să comenteze pe marginea unui film din Spania despre naşterea unor noi formaţiuni politice, e 1 la 1 ce se întâmplă şi în România. Intenţia noastră e să invităm în special politicieni din partide noi sau cele înfiinţate de curând, de gen USR, precum şi alte câteva partide care există în Bucureşti sau Târgu Mureş sau partide care stau să apară, dacă ne uităm la platforma 100 şi demersul fostului premier Cioloş, dar vom avea invitaţi şi din rândul partidelor vechi”, a mai spus Giurgiu.


Preşedintele TIFF spune că an de an încearcă să aducă tot mai mulţi cineaşti la Cluj deoarece vrea ca producătorii să evalueze potenţialul zonei, ca în 10-15 ani “să avem al doilea centru de producţie serioasă aici în Cluj”.

Invitaţii TIFF 2017


Printre invitaţii speciali din acest an se numără unul dintre cei mai iubiţi actori ai lumii, Alain Delon. Starul francez va sosi pentru prima dată în România la TIFF, unde îi va fi acordat Premiul pentru întreaga carieră.

Sir Derek Jacobi, actorul britanic cunoscut din filme ca „Gladiator” sau „The King’s Speech” va veni alături de Radu Mihăileanu la premierea filmului „Povestea iubirii”.


Va păşi pe covorul roşu şi actorul american Armand Assante, de patru ori nominalizat la Globul de Aur, pentru proiecţia horror-ului fantasy filmat în România, „The Wanderers”. În film îşi reîntâlneşte partenerul de platou din California Dreamin’, Răzvan Vasilescu, zece ani mai târziu.

O vedetă a cinema-ului Indian, regizorul S.S. Rajamouli va face a doua călătorie în afara Indiei la Cluj, pentru a-şi prezenta continuarea blockbuster-ului “Baahubali: The Conclusion”, franciza indiană cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Rajamouli este unul dintre cei mai influenţi şi premiaţi regizori din ţara sa, pe care preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, l-a comparat cu Sergiu Nicolaescu “dar cu mai mult şarm, inteligenţă şi cunoaştere a cinema-ului”.


Ildiko Enyedi, regizoarea premiată recent cu Ursul de Aur pentru “On body and soul” va veni şi ea la TIFF alături de actriţa Alexandra Borbely.

Printre invitaţii români se numără şi regizorii Alexandru Solomon, Adrian Sitaru, Bogdan Mirică, Dan Chişu, actorii Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Doru Ana, Andreea Vasile, producătoarea Ada Solomon.

Proiecţii speciale

Deschiderea oficială a celei de-a 16-a ediţii TIFF va avea loc pe 2 iunie de la ora 20.45, în Piaţa Unirii , unde va fi proiectat “Regele Belgiei”, în prezenta regizorului şi a personajelor pitoreşti din film, urmat de concertul “Sirena de la Marea Neagră”, formaţia feminină din film.

Tot în Piaţa Unirii, pe 9 iunie, publicul îl va întâlni pe legendarul Alain Delon, la proiecţia special “Afacerea Pigot”, thriller scris şi regizat de el în 1981.

Trei filme ale lui David Lynch vor avea parte de proiecţii special: celebrul “Blue Velvet”, controversatul “Twin Peaks: Fire walk with me”, care precede acţiunea serialului cult omonim din anii ’90 şi “Piesele lipsă”, în care apar asamblate scene din “Twin Peaks: Fire walk with me”, niciodată arătate publicului.

“De ce bat clopotele, Mitică?” de Lucian Pintilie va fi readus pe marele ecran în onoarea actriţei Tora Vasilescu, distinsă cu Premiul de Excelenţă. Un alt film în care a jucat actriţa, “Să mori rănit din dragoste de viaţă” de Mircea Veroiu va fi proiectat în prezenţa echipei. De o proiecţie special se va bucura şi versiunea necenzurată cu “Suta de lei” a lui Mircea Săucan.

Trei dintre bisericile din Cluj-Napoca vor găzdui evenimente musicale special (Biserica Romano-Catolică, Biserica Evanghelică Luterană şi Biserica Reformată Calvină).

Muzeul de Artă va găzdui între 4 şi 10 iunie expoziţia de fotografie documentară “Protest”, o scurtă istorie vizuală a protestelor din România ultimelor 10 ani.

Campania de imagine TIFF 2017

Clujul devine oraş al fanteziilor cinematografice în campania de imagine a celei de-a 16-a ediţii a TIFF. Trei dintre monştri iconici ai Hollywood-ului se insinuează în vieţile tihnite ale clujenilor în trei spoturi realizate de artiştii româno-britanici Anton şi Damian Groves.

Pornind de la ideea că oraşul Cluj-Napoca, pe lângă faptul că este gazda celui mai mare festival de film din România, are potenţialul de a deveni un uriaş platou de filmare, de la începutul secolului XX.

Dacă în 2016 protagoniştii campaniei de imagine au fost amatori, anul acesta eroii celor trei clipuri sunt actori cunoscuţi publicului larg. Flavia Hojda, Olimpia Melinte şi Crina Semciuc joacă periculos plimbându-se cu barca pe lac în “Fălci” la Casino, actorii Emilian Oprea şi Ovidiu Crişan trec printr-o experienţă cu totul ieşită din comun după ce mănâncă varză a la Cluj în “Alien” la Vărzărie, iar Alfredo Minea face legătura dintre al doilea şi al treilea clip din serie, cel în care Mădălina Ghenea, vedeta posterului TIFF 2017, este răpită de King Kong din camera ei de hotel şi dusă în Piaţa Unirii.

Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, a dezvăluit că actriţa Mădălina Ghenea era însărcinată la momentul filmărilor.

Anul acesta, proiecţiile vor avea loc în Piaţa Unirii, Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cercul Militar, Casa de Cultură  Studenţilor, Universitatea Sapientia, Cinema Dacia, Cinema City Iulius, Someş Open Air, Cinema Mărăşti, Institutul Francez şi Urania Palace.

TIFF va avea loc între 2 şi 11 iunie şi beneficiază de un buget de 1,7-1,8 milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter