Actualitate

Spectacolul în care „tot ce moare cade într-o nouă viață”

„Asistăm la o distrugere a mainstream-ului teatral”, spune regizorul Botond Nagy, al cărui spectacol, „Orbii”, va avea premiera săptămâna viitoare la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

„Acest spectacol este un omagiu adus marilor scriitori de teatru precum Maurice Maeterlinck cu opera sa «Orbii», care este textul de bază, îmbogățit cu elemente și personaje de Samuel Beckett, Tibor Hajas, János Pilinszky și Pier Paolo Pasolini, precum și însăși creației artistice, care propune un suflu nou, depășind concepțiile cu care spectatorul de teatru e obișnuit, un spectacol unde «tot ce moare cade într-o nouă viață»" spune Botond Nagy, un regizor de doar 23 de ani, dar care se află la cea de-a noua prestație.

Potrivit acestuia, tema abordată este universalitatea, dar și o interpretare a realității din prisma lumii virtuale și a societatății estice.


"Ce face acestă piesă de teatru cu atât mai interesantă este faptul că muzica reprezintă un personaj de sine stătător. Am încercat să conturez eu personajele, doarece în textul lui Maurice Maeterlinck nu există personaje sau sunt foarte vagi. Piesa ilustrează relația omului cu moartea prin punerea de întrebări și căutarea de răspunsuri", a mai spus tânărul regizor, care este de părere că "noul val nonconformist reprezintă teatrul modern".

"Multitudinea de tonuri și interpretări oferite spectacolului îl situează la granița cu ineditul, unde constumația mai puțin convențională, creează un soi de «anti-fashion show»", promite scenografa Erika Márton.


Spectacolul „Orbii” va avea premiera pe 17 mai de la ora 20.00.

Patricia Hodajeu

Ultimele Stiri
abonare newsletter