monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Proiect inaugurat în premieră la TIFF: realitate virtuală şi cinema interactiv

Un spațiu al inovației și experimentelor va fi inaugurat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 2 - 11 iunie).

sursa foto vice.com

Potrivit organizatorilor, InfiniTIFF, amenajat în fosta Casă de Modă din Cluj-Napoca, este o platformă dedicată noilor forme de storytelling audiovizual și își propune să-i conecteze pe cinefili și artiști la ideile și inovațiile de ultimă oră în materie de realitate virtuală/ Virtual Reality (VR) și cinema interactiv. Spaţiul propune publicului o experiență captivantă de vizionare și de interacțiune cu lumea filmului.

“TIFF se înscrie astfel în trendul marilor festivaluri precum Cannes sau Tribeca (New York) care plănuiesc anul acesta, la rândul lor, evenimente extinse dedicate VR-ului”, anunţă organizatorii.


Între 3 și 10 iunie, prima ediție a InfiniTIFF va prezenta o selecție amplă de filme VR, un program de filme interactive pe marele ecran, Doom Room – o instalație care te poartă prin experiențe tactile și vizuale unice, și proiecții de clipuri din era Youtube, precum și workshop-uri în care profesioniști, alături de pasionați și experți în animație digitală, VR sau programare vor putea dezbate și dezvolta împreună experiențe VR.

Curatorul acestui program este Erwin M. Schmidt, cu experiență extinsă în producție, vânzări internaționale și organizarea de festivaluri. Până în anul 2015, a fost producătorul pe proiecte 3D al lui Wim Wenders, la Neue Road Movies. Este co-fondator al studioului  Cinemathon (Berlin), axat pe noile tehnologii.


„Prin intermediul InfiniTIFF, vom redefini experiența cinematografică colectivă a secolului 21 și vom explora modul în care realitatea virtuală și filmul convențional pot coexista. Este o șansă unică de a completa receptarea tradițională, pasivă a filmelor într-un festival cu experiențele active, participative ale noilor forme de storytelling audiovizual”, declară Erwin M. Schmidt.

Spectatorii vor avea parte de experiențe cu totul inedite în spațiul InfiniTIFF.


Doom Room (3-5 iunie), o combinație de elemente performative live și ficțiune VR, regizată de Jesper Dalgaard (Danemarca), îi va purta pe participanți într-o călătorie de auto-descoperire deopotrivă vizuală și tactilă. Seria de proiecții VR va include titluri precum Viens!, de Michel Reilhac, un „poem tantric”, 6x9, produs de The Guardian, care-i plasează pe spectatori în interiorul unei celule de închisoare, pentru a sublinia efectele devastatoare ale izolării extreme.

Escape, primul film românesc în 360°, aduce șapte tineri în mijlocul unui reality show extrem. La TIFF, regizorul Millo Simulov va susține o prezentare despre provocările tehnice pe care le implică producerea unui astfel de film.


În paralel, în sălile de cinema, InfiniTIFF va prezenta o selecție de filme interactive, în timpul cărora audiența poate lua decizii privind cursul acțiunii sau soarta unor personaje. Cu ajutorul telefoanelor mobile, spectatorii se vor pune în pielea președintelui Franței în Tantalum. În thriller-ul Late Shift, audiența trebuie să-l ajute pe erou, un student acuzat de furt dintr-o casă de licitații, să-și demonstreze nevinovăția, votând cursul acțiunii în 180 de momente.

Etichete: infiniTIFF tiff 2017