Actualitate

Comisia Europeană dă în JUDECATĂ România pentru că nu a adoptat măsurile asumate privind gropile de GUNOI

Comisia Europeană va trimite în judecată România pentru că statul român a eşuat să revizuiască planul de gestionare a deşeurilor conform unei directive a Uniunii Europene şi a economiei circulare, potrivit unui comunicat de presă al site-ului organului executiv al Blocului comunitar.

În ciuda avertismentelor anterioare ale Comisiei, autorităţile române nu au reuşit să revizuiască şi să actualizeze planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a generării deşeurilor. Această revizuire ar fi trebuit să aibă loc cel târziu până în 2013. Comisia a iniţiat procedura privind încălcarea dreptului comunitar în septembrie 2015 şi a transmis României un aviz motivat în mai 2016, cerând autorităţilor să adopte cu promptitudine măsurile fundamentale impuse de legislaţia europeană privind deşeurile.

Comisia a verificat respectarea acestor obligaţii în cazul tuturor statelor membre. Comisia Europeană a trimis în judecată mai multe state membre cum ar fi Belgia, Cipru, Croaţia, Italia, Franţa, Spania şi Slovenia.


Directiva privind deşeurile vizează protejarea mediului şi a sănătăţii umane prin prevenirea sau reducerea impactului negativ al producerii şi gestionării deşeurilor şi prin reducerea impactului global al utilizării resurselor şi îmbunătăţirea eficienţei unei astfel de utilizări.

România este unul dintre statele membre ale UE cu cele mai slabe performanţe în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide.


„Aşteptăm înştiinţarea oficială a Curţii Europene de Justiţie pentru a putea pregăti apărarea României în această cauză”, a transmis, joi, Biroul de Presă al Ministerului Mediului.

Comisia Europeană a anunţat şi în luna februarie că a decis să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozitele municipale de deșeuri neconforme.


De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deșeuri aparținea, în totalitate, autorităților locale, iar sancțiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.

De-a lungul anilor, în judeţul Cluj s-au aruncat milioane de euro, bani publici, pe fereastră cu aşa zisa soluţionare a depozitelor pentru deşeuri.


Groapa de gunoi de la Pata Rât, care până de curând se afla în custodia Primăriei Cluj-Napoca, trebuia închisă încă din anul 2010. În locul acesteia trebuia construită o groapă de gunoi temporară care să depoziteze deşeurile până la finalizarea celei ecologice.

Au trecut şapte ani de la data la care trebuia închisă groapa de gunoi şi în tot acest timp autorităţile judeţene nu au reuşit nici să o închidă nici să construiască alta nouă.


De abia în 2014 Consiliul Judeţean a organizat o licitaţie pentru închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât, dar doar în ianuarie 2017 instituţia a emis autorizaţiile pentru închiderea rampei. De ce a durat atât? Din cauza depozitărilor ilegale în valoare de câteva milioane de euro.

abonare newsletter