monitorulcj.ro Menu
Actualitate

1 din 10 copii de la țară merge la culcare flămând - raport World Vision România

În mediul rural, în 2016, peste 70 la sută dintre familii nu le-au putut oferi copiilor o alimentație de calitate, iar unul din 10 copii a mers la culcare flămând, arată un raport al World Vision România despre bunăstarea copilului.

1 din 10 copii de la țară merge la culcare flămând - raport World Vision România

Bunăstarea copilului din mediul rural se ameliorează în 2016, dar nu depășește pragul de risc de sărăcie și excluziune socială -  conform datelor studiului „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural” realizat de World Vision România, o dată la doi ani.

În mediul rural, există în continuare o categorie de copii proveniți din familii foarte sărace, cu mulți copii, care trăiesc în condiții dificile de viață și cu rezultate școlare slabe. Potrivit studiului, polarizarea societății pare să se accentueze, cu un număr semnificativ de copii care nu au nicio șansa să intre în competiția pentru „oportunități egale de dezvoltare”, ceea ce impune inițierea unor măsuri concrete din partea autorităților, profesioniștilor și publicului larg.  


Principalele probleme

Rezultate școlare slabe, nutriție inadecvată și riscuri de sănătate sunt unele dintre problemele majore cu care se confruntă copiii din mediul rural:

• Sărăcia prezentă la nivelul comunităților rurale este încă mare, jumătate dintre părinți nu pot oferi copiilor o dietă minim acceptabilă (alimente din fiecare grupă alimentară), iar 74% dintre familii au avut dificultăți în a le asigura copiilor o alimentație de calitate.
• 1 copil din 10 merge la culcare flămând, procent în scădere față de 2014, când 1 din 8 copii se afla în această situație.
• 30% dintre copiii cu vârste între 7 și 12 ani prezintă dificultăți de înțelegere a unui text simplu, în creștere cu 2 procente față de 2014.
• 7 din 10 copii cu vârste între 12 și 18 ani muncesc în gospodăriile proprii, iar 4% dintre copii muncesc și în alte gospodării din sat.
• 2,27% dintre adulții respondenți declară că, în ultimul an, cel puțin un copil din gospodărie a abandonat școala
• 51% dintre copiii sub 5 ani au beneficiat de analize medicale în 2016, comparativ cu 39% în 2014
• Incidența fumatului în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 12 - 18 ani a crescut de la 7,3 % în 2014 la 9% în 2016, în timp ce incidența consumului de alcool a rămas constantă la 21%.
• S-a redus la jumătate proporția părinților care afirmă că folosesc ca metode disciplinare lovirea cu palma la fund, de la 16,6 % în 2014 la 7,1%  în 2016.
• Numărul familiilor care au o singură sursă de venit a scăzut de la 35,5 % în 2014 la 10,0% în 2016, în timp ce a crescut numărul familiilor care au două și trei surse de venit de la 60,7 % în 2014 la 85,5 % în 2016.


Recomandarea specialiștilor

Specialiștii propun cîteva măsuri precum implementarea unor proiecte concrete, integrate și ale căror rezultate au fost testate în timp, cuprinse în „Pachetul integrat de măsuri pentru reducerea sărăciei“;

- prevenirea îmbolnăvirilor și menținerea unei stări bune de sănătate prin intensificarea acțiunilor de intervenție timpurie;
- reducerea cazurilor de violență împotriva copiilor prin îmbunătățirea serviciilor de monitorizare și a mecanismelor de intervenție a autorităților;
- îmbunătățirea rezultatelor școlare ale copiilor vulnerabili prin înființarea de programe „Școală după Școală”;
- lansarea de programe de informare a populației privind oportunitățile școlare și profesionale de la nivelul comunității;
- înființarea de servicii de recuperare pentru copiii cu dizabilități la care să aibă acces facil toți cei care au nevoie de astfel de intervenții.