Actualitate

Ce ascunde Boc? Prima reacţie a primarului după tăierea ilegală a arborilor seculari de pe Avram Iancu

Garda de Mediu a precizat miercuri că arborii seculari de pe strada Avram Iancu au fost tăiaţi ilegal, proprietarii neavând autorizaţie. Instituţia verifică, de asemenea, şi legalitatea emiterii autorizației de construire pentru hotel, după ce Ministerul Culturii a transmis Primăriei Cluj-Napoca încă din 2008 că "lucrarea nu se avizează".

Ascuns în spatele unui microfon de la un post de radio, primarul Emil Boc spune că nu a dat nicio dispoziţie să se taie vreun arbore, dar nu a explicat ce este cu adresa de la Ministerul Culturii care menţiona expres că "lucrarea nu se avizează".

“Primaria nu a dat nicio dispoziţie să se taie niciun arbore, nicio autorizaţie de tăiere nu a fost dată. Important de menţionat este că la noi nu figura ca monument protecţie istorică. Dacă într-adevăr era zonă protejată, cineva trebuia să claseze acea zonă ca monument istoric. Dacă un investitor vine şi acea zonă nu e clasificată ca monument istoric, Primăria nu poate să nu emită autorizaţia de construcţie. Dacă nu emitea acea autorizaţie, funcţionarii publici s-ar fi făcut vinovaţi de abuz în serviciu”, a spus Boc.


Proprietate publică sau privată?

După ce în urmă cu câteva săptămâni, Primăria a încercat să arunce “pisica” la Agenţia de Mediu în cazul arborilor de pe Avram Iancu, directorul Agenţiei de Mediu Cluj Grigore Crăciun spune că a transmis Primăriei că în cazul în care este vorba de proprietate publică instituţia nu este de acord cu tăierea arborilor.


“Noi avem toate actele care s-au pus la dosar şi pe baza acestor acte decizia care a fost dată de la noi este foarte clară, fără loc de interpretare. În ceea ce priveşte răspunsul pe care l-am dat în 2016 la Primăria Cluj am spus foarte clar că dacă este pe proprietate privată conform legii 24 noi nu avem atribuţii, iar dacă este pe proprietate publică, noi nu suntem de acord să fie tăiaţi. Noi am scris clar. Noi doar reglementăm pe baza actelor, noi nu putem să dăm amenzi”, a spus Crăciun.

Asociaţia de Proprietari de pe strada M. Kogălniceanu care a semnalat prima dată tăierea arborilor i-a solicitat primarului Emil Boc să suspende sau să anuleze autorizația de construire pentru hotelul care urmează a fi ridicat în zonă, având în vedere statutul statutul pe care îl are acea grădină: un spațiu verde situat lângă zidul cetății medievale a Clujului cu un conținut de 33 de arbori seculari.


CITEŞTE ŞI

Primăria aruncă „pisica” la Agenţia de Mediu în cazul arborilor tăiaţi de pe strada Avram Iancu


CITEŞTE ŞI

Pomii de pe Avram Iancu, TĂIAȚI ILEGAL! Garda de Mediu: Proprietarii NU AVEAU AUTORIZAȚIE

abonare newsletter