Actualitate

Specialist în istoria Clujului: „E dezolant că atâtea monumente nu sunt restaurate”

Unul din cei mai buni cunoscători ai istoriei Clujului, profesorul Vladimir Bogosavlievici, atrage atenţia asupra aspectului dezolant pe care îl au numeroase obiective cu potenţial turistic din oraş:

Obeliscul Carolina Obeliscul Carolina

„Sunt dezolat de faptul că foarte multe monumente şi clădiri nu sunt restaurate. Proprietarii aşteaptă Primăria, Primăria aşteaptă proprietarii, încât aceste clădiri se degradează şi ajung să nu mai fie reprezentative”, a explicat pentru Monitorul de Cluj profesorul de istorie Vladimir Bogosavlievici.

Autor a unor lucrări de tip "ghid" dedicate istoriei locale precum "Clujul văzut şi nevăzut" şi "Re-descoperim Clujul", specialistul a oferit câteva exemple ilustrative de monumente care descumpănesc privitorii prin aspectul actual, precum imobilul stâng din ansamblul „clădirilor în oglindă” de pe strada Iuliu Maniu, sau Palatul Banffy - Muzeul de Artă Cluj, aflat de mulţi ani într-un litigiu privind retrocedarea sa.


Obeliscul, lăsat de izbelişte

Obeliscul Carolina din Piaţa Muzeului este unul din monumentele cu potenţial educativ pentru clujeni şi turişti, însă aspectul lui actual, cu unele elemente lipsă, lasă mult de dorit, atrage atenţia istoricul „Importanţa acestui monument este dată de faptul că ne oferă o imagine despre cum erau îmbrăcaţi oamenii în acea epocă în zonă (prima jumătate a secolului XIX). În condiţiile în care nu avem fotografii din acea epoccă, este foarte interesant de văzut ce purtau atunci, ce haine, ce pălării”, explică specialistul.

Obeliscul Carolina a fost ridicat în 1831, de către comunitatea clujeană, în amintirea vizitei împăratului Francisc I şi a soţiei sale Carolina Augusta în Cluj şi Transilvania, fiind primul monument laic al oraşului.


Pericolul kitsch-ului

Pe lângă întârzierea restaurărilor, un alt pericol care paşte monumentele Clujului este reprezentat de intervenţiile cu iz kitsch, cum s-a întâmplat şi în cazul palatului Széki, susţine Vladimir Bogosavlievici, care este adeseori ghid pentru grupuri de elevi, clujeni şi alţi turişti interesaţi de oraş: „Impactul este nefavorabil şi pentru cel care prezintă (un obiectiv, n.red.) şi pentru cei care se uită, tenta kitsch afectează valoarea intrinsecă a monumentului, nu doar exteriorul. Faptul că ai o clădire cu un istoric frumos şi vezi un asemenea kitsch denotă o totală lipsă de educaţie, ceea ce tinde să devină o carenţă tot mai prezentă în societatea noastră”, a subliniat Vladimir Bogosavlievici.

Turnul Pompierilor, pus din nou în valoare

Unul din monumentele locale pe care îl aşteaptă o soartă mai bună în viitorul apropiat este Turnul Pompierilor, care va fi redat circuitului turistic, în urma unui concurs organizat de Primăria Cluj-Napoca. Conform proiectului desemnat câştigător, obiectivul al cărui istoric coboară până în secolul XV urmează să găzduiască expoziţii şi concerte, pe o esplanadă de unde va putea fi admirat centrul oraşului. Terasa respectivă, situată în vârful Turnului, va fi acoperită parţial de o oglindă uriaşă, amplasată la peste 30 de metri înălţime, în care se vor reflecta atât evenimentele în desfăşurare cât şi împrejurimile.


Evoluţia turnului de-a lungul secolelor va putea fi urmărită într-o expoziţie permanentă, respectiv în timpul periplului cu liftul spre partea superioară a Turnului. Obiectivul ar urma să funcţioneze şi ca un „hotspot”, iar asta le va permite vizitatorilor conectarea virtuală la evenimentele din oraş. În urmă cu câţiva ani municipalitatea a redat circuitului cultural şi Bastionul Croitorilor, iar ansamblul zidurilor medievale de pe strada Potaissa a fost reabilitat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter