Actualitate

Soluţie ridicolă pentru traficul INFERNAL din zona Platinia: bogătaşii Clujului SĂ RENUNŢE LA MAŞINI ÎN FAVOAREA BICICLETELOR!

În câteva luni, circulaţia de pe strada Moţilor va deveni infernală, după ce ansamblul imobiliar Platinia va fi dat în folosinţă. Primarul Emil Boc le-a transmis deja viitorilor locatari să-şi cumpere o bicicletă sau să meargă pe jos, pentru că în zonă nu vor fi modificări de trafic pentru a le uşura acestora intrările şi ieşirile din noile locuinţe.

Despre circulaţia pe strada Moţilor s-a discutat foarte mult în ultimul timp, avansându-se tot felul de propuneri pentru fluidizarea traficului în zonă: sensuri unice, benzi dedicate transportului în comun şi aşa mai departe.

Ce a uitat primarul să menţioneze în desele ieşiri la radiourile private este cum va fi afectat traficul în zonă după ce se vor da în folosinţă cele peste 300 de apartamente de pe locaţia fostei Fabrici de Bere şi viitorul mall situat la parterul ansamblului imobiliar. În curând, sute de maşini vor intra sau vor ieşi din noul ansamblu, iar acest lucru va da şi mai mult traficul peste cap pe strada Moţilor şi Calea Mănăştur.


Într-o intervenţie recentă la un post de radio local, Emil Boc  le-a transmis viitorilor locatari că în zonă nu vor fi modificări de trafic şi le sugerează să-şi cumpere o bicicletă sau să meargă pe jos pentru că va fi “un infern pentru ei” să circule cu maşina.

“Nici în New York nu ai loc de parcare”

“Cei care vor sta acolo vor şti că vor ieşi foarte greu. Şi în New York când ai apartament în centru nici măcar nu ai loc de parcare. Stai într-un zgârie-nor, dar nu ai loc de parcare. Şi acolo va trebui să se ştie, dacă vrei să locuieşti acolo, te duci pe jos. Te duci pe jos pentru că prioritatea este axa principală est-vest, nu este axa secundară, ieşirea de acolo. Cei care vor locui acolo nu vor putea ieşi în trafic. Cei de acolo care stau în zona centrală şi îşi vor cumpăra apartamente, trebuie să ştie că acolo se vor duce mai mult cu transportul în comun sau pe jos. Nu poţi să stai şi în centrul oraşului şi să ai ieşire ca într-o altă zonă a oraşului mai puţin intens circulată. Nu se pune în discuţie să aducem modificări suplimentare, se vor adapta. Cei care vor opta să cumpere acolo locuinţe să ştie că acolo va fi un infern pentru ei să circule cu maşina. Ar fi mai preferabil să aibă bicicletă, să folosească transportul în comun sau să meargă pe jos”, a spus Boc.


Reprezentanţii ansamblului imobiliar Platinia spun că de câţiva ani aşteaptă şi ei soluţii din partea Primăriei.

“Nu ştim ce soluţii are Departamentul de Siguranţa Circulaţiei şi cum o să soluţioneze intersecţia aceea, că şi noi aşteptăm nişte răspunsuri din partea lor. Strada Oţetului o prelungim pe lângă ansamblul nostru şi o s-o legăm de Calea Moţilor. Trei benzi jumătate, care sunt în momentul de faţă în lucru, şi pe care urmează să le unim de Calea Moţilor. După ce este gata strada, la strat de uzură, o vom ceda Primăriei spre administrare, cu trotuar cu tot, şi cu tot ce ţine de pietonal, accese. Întrebarea noastră este cum o să soluţioneze ei intersecţia pentru că noi nu ştim. Noi, iniţial, acolo am propus un sens giratoriu, dar nu este terenul nostru, îl facem, dar nu putem noi să ne băgăm peste proprietăţile publice sau peste proprietăţile altora. Mai era varianta cu un semafor. Nu ştim. În momentul în care ne-au dat autorizaţia de construire pentru acest proiect, noi am trecut prin comisii, inclusiv la Siguranţa Circulaţiei, de atunci până acuma chiar nu s-au găsit soluţii, chiar nu s-au gândit absolut deloc că noi vom finaliza proiectul? O să le cedăm o stradă întreagă spre administrare, care totuşi are 3 benzi jumătate, e ditamai bulevardul, şi ei încă nu ştiu cum să soluţioneze problema? Soluţii sunt convinsă că s-ar putea găsi cum s-au găsit şi în alte zone”, au precizat reprezentanţii Platinia pentru Monitorul de Cluj.


Noul ansamblu rezidențial Platinia este dezvoltat de grupul de firme SC Florisal SA si SC Drusal SA. Compania Florisal este controlată de omul de afaceri Vasile Pușcaș (cu activități în domeniul salubrității, ginere al ministrului Transporturilor Ioan Rus). Proiectele Platinia sunt cunoscute deja datorită ansamblurilor rezidenţiale construite până în prezent pe străzile  Dorobanţilor şi Constanţa.

Circulaţia de pe Moţilor, un spin în coasta lui Boc

Fluidizarea circulaţiei pe strada Moţilor şi lipsa ambuteiajelor sunt un deziderat al primarul Emil Boc, care spune că încă se încearcă găsirea de soluţii.


“Nu s-a luat decizia finală privind circulaţia pe Moţilor. În acest moment se fac măsurătorile finale. Cu privire la realizarea benzii unice sau benzilor dedicate pentru transportul în comun, în Comisia de Circulaţie am spus că sunt câteva puncte nevralgice unde trebuie luate decizii şi sunt propuneri alternative. Pe Moţilor trebuie să luăm o decizie. Ce înseamnă benzi dedicate? Din ce avem acuma, din 4 benzi pe Moţilor, două vor fi luate pentru benzile dedicate. Una spre Mănăştur, alta dinspre Mănăştur şi ne vor rămâne două benzi pentru circulaţie. Prima recomandare venită din partea specialiştilor în Comisia de Circulaţie a fost să se facă sens unic pe Moţilor dinspre oraş înspre Mănăştur, corelată cu două măsuri alternative, una dintre ele înseamnă consolidarea sensului unic de pe Clinicilor şi de a găsi corelarea cu sensul de pe Cardinal Iuliu Hossu, strada alternativă care vine din parc. Se fac măsurătorile, se fac simulările să vedem ce înseamnă a se introduce aceste sensuri unice”, a mai spus primarul.

Probleme sunt şi în centrul oraşului.


“Avem trei probleme: Cuza Vodă la Prefectură, avem sau nu nevoie de o bandă suplimentară de stocare pentru autobuzele care vin din Gheorgheni şi se întâlnesc cu cele care vin de pe 21 Decembrie şi merg înspre Mănăştur? Doi, între Prefectură şi strada Ferdinand şi Sora există nişte străduţe cu viraj la dreapta, una cu semafor, trebuie văzut, rămâne semaforul sau nu, se permite sau nu virajul la dreapta, pentru că asta înseamnă o uşoare fragmentare a liniei dedicate pentru transportul în comun. Se fac analize să vedem câte maşini, ce trasee au şi se va lua o decizie. Al treilea punct este Ferdinand, se permite sau nu virajul la dreapta a maşinilor, în afară de transportul în comun şi aici sunt două propuneri: una să fie interzis virajul la dreapta pentru maşinile obişnuite şi să se permită doar pentru transportul în comun sau să se permită pentru toată lumea virajul la dreapta, dar să fie tronson comun bandă dedicată de la Sora până la intersecţia cu Ferdinand. E o decizie care se face pe bază de măsurători, numai că nu s-au putut face măsurători reale când afară a fost foarte frig şi nu era traficul real al oraşului”, a mai spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter