Actualitate

Cât costă două săptămâni de îndeplinit promisiuni electorale

PSD a învățat din greșelile trecutului: și-a început guvernarea, de data asta, cu securizarea bazei electorale. Cele două săptămâni de îndeplinit promisiuni costă bugetul public 8,9 mld. lei / an, după cum a calculat Consiliul Fiscal la cererea președintelui.

Potrivit unei analize ceicareschimbăjocul.ro, aproape 85% din bani merg către: 5,2 mil. pensionari (impact cumulat de 5,82 mld./an şi cca. 300.000 angajați din administrația publică locală (1,58 mld./an), care primesc de la 1 februarie salarii mai mari cu 20% Altfel, să nu uităm că salariul mediu din administrație (locală & centrală) era oricum cu 45% mai mare decât media pe economie.

Ce rezultă? 5,5 mil. oameni mulțumiți de noua guvernare - asta fără să adăugăm studenții (burse mai mari și gratuitate CFR din 2017); artiștii (care sunt puțini și nu foarte ușor de mituit, totuși); și, firește, milionul de bugetari cărora li s-au mărit salariile recent - anul trecut.


În ce priveşte mediul privat, dincolo de frustrarea angajaților din acest sector ale căror salarii erau oricum semnificativ mai mici decât ale bugetarilor, sunt- deocamdată - doar două certitudini:

-companiile mici, cu venituri de până-n 500.000 euro anual, devin microintreprinderi beneficiind astfel de un regim fiscal avantajos; până acum plafonul era de 100.000 euro;


-oamenii din business trebuie să-și refacă urgent bugetele (modificarea salariului minim și povestea cu renunțarea la plafonarea CASS, care afectează angajații înalt performanți - și pentru care managementul va trebui să găsească soluţii financiare  să-i păstreze), se mai arată în analiză.

abonare newsletter