Actualitate

Re-descoperă Clujul pe care l-ai bătut la pas

Profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, unul din cei mai apreciaţi ghizi din oraş şi asociaţia Vechiul Cluj au transformat conţinutul periplurilor organizate în această vară în zona centrală a municipiului într-un material de prezentare a urbei, bilingv, cu genericul „Re-descoperim Clujului”.

Apariţia publicistică, editată de „Şcoala Ardealeană”, într-un tiraj de 600 de exemplare, a fost lansată duminică la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Materialul publicistic a fost / sau va fi distribuită gratuit participanţilor la tururile „Re-descoperim Clujul” organizate în această vară de Asociaţia Vechiul Cluj, cu colaborarea profesorului de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. Participanţii la evenimentul de lansare au primit şi ei câte un volum, distribuirea gratuită fiind o consecinţă a subvenţionării lucrării de către Primăria Cluj-Napoca.

Ca şi conţinut, lucrarea se află la intersecţia dintre broşură de prezentare şi un mini-ghid, mult mai succint decât lucrări precum cea a lui Gaál, György, „Cluj-Napoca. Ghid turistic. Istoric. Cultural”, de la editura Tortoma - Asociaţia Kolozsvár Társaság sau chiar volumul profesorului însuşi, „Clujul văzut şi nevăzut”, editat de Mega.


„Re-descoperim Clujul” a văzut lumina tiparului ca o consecinţă a celor şase tururi amintite, iar cele doar 126 de pagini (practic 63, în română şi engleză) par cel puţin să respecte una din sintagmele preferate ale profesorului:  „Non multa, sed multum”, în înţelesul de „nu mult şi prost, ci puţin şi bine”. „Este un ghid scris într-un limbaj comun, pentru oamenii care vor să îşi cunoască mai bine oraşul. Toate acţiunile şi cărţile noastre sunt în stilul ăsta. Din punctul nostru de vedere acţiunea a fost un succes, în primul rând prin numărul mare de oameni care au venit la tururi, ţinând cpont că şi alţi ghizi fac tururi”, a explicat Sebastian Moga, preşedintele asociaţiei Vechiul Cluj.

„Cunoscător excelent” al Clujului

Vladimir-Alexandru Bogosavlievici (56 de ani), profesor de istorie la Colegiul Naţional „George Bariţiu” din Cluj-Napoca, este un „excelent cunoscător” al urbei de pe Someş, cum remarcă şi istoricul Tudor Sălăgean în succinta, dar cuprinzătoarea prefaţă a broşurii-ghid. Pasionat de trecutul oraşului începând cu epoca medievală şi până în prezent, interesat nu doar de adevărul istoric ci şi de elementele de culoare care însufleţesc relatările care privesc veacuri trecute, Bogo – cum este cunoscut de elevi şi colegi  -  este unul din ghizii care reuşesc să atragă persoane numeroase la tururile sale. Profesorul a intrat în atenţia presei locale şi nu numai, în ultimii ani, datorită lucrărilor pe tema oraşului, dar în special pentru lecţiile sale de istorie „pe viu”, interactive, pe care le organizează cu regularitate alături de elevii din cercul de istorie de la „Bariţiu”. Mediatizarea nu ar însemna însă nimic dacă neobositul vorbitor nu ar reuşi să menţină treaz intereseul participanţilor şi nu i-ar convinge, fără un efort anume în acest sens, să revină.


Tururi pe caniculă

Asociaţia Vechiul Cluj şi profesorul Bogosavlievici au organizat în această vară şase tururi ghidate în zona centrală a oraşului. Fie că au fost vizitată biserica Sfântul Mihail şi celelalte obiective din Piaţa Unirii, sau că turul s-a centrat doar pe „Platea Luporum / Uliţa Lupului / Farkas utca” actuala stradă Mihail Kogălniceanu, ori pe „uliţa de mijloc” a oraşului medieval - actualul Bulevard Eroilor, zeci de clujeni au fost curioşi să audă de fiecare dată istorisirile profesorului, ce nu fac economie de detalii, uneori şi de picanterii. „Cred că au participat în total vreo 300 de oameni, o parte dintre ei fiind prezenţi la fiecare tur, alţii la cinci, la trei, la unu, care cum a putut”, a relatat profesorul.

Plusuri şi minusuri

Dacă în vorbire el cucereşte cu un stil direct şi explicativ, presărat cu anecdote, lucrarea-ghid reţine foarte puţin, din păcate, din acest spirit. În privinţa formei scrise a informaţiilor cuprinse în tururi, dascălul a fost nevoit să se plieze comenzii clientului, asociaţia Vechiul Cluj, al cărei preşedinte a explicat că fondurile disponibile au limitat întinderea lucrării. Potrivit celor două părţi proiectul va continua cu un al doilea şi chiar un al treilea volum, care vor întregi conţinutul materialului.


Textul ghidului de faţă este împărţit pe 12 mini-capitole, pe temele mari care au fost abordate în fiecare dintre tururi, fie că este vorba de Piaţa Unirii sau de „Cetatea veche”, ori de străzi, precum actualele Mihai Kogălniceanu, Avram Iancu sau Eroilor. Zonele respective nu sunt introduse însă de nicio explicaţie, ci se trece direct la prezentarea pe scurt a imobilelor sau monumentelor de interes pe care le găzduiesc. Există o singură excepţie, strada Avram Iancu, unde se aminteşte atestarea ei la începutul secolului XVIII.  În cazul unor obiective nu sunt amintite detalii ce le-ar fi putut face mai atractive – casa  Isac i-a avut între oaspeţi de pildă pe Caragiale şi Coşbuc, iar în Sala Reduta a concetat în două rânduri Franz Liszt, cu mare ecou în epocă. Cimitirul Hajongard – cu siguranţă unul din cele mai generoase obiective culturale - primeşte un spaţiu extrem de restrâns, fiind „trimis”, desigur doar dintr-o conjuctură a paginării, în josul paginii.

Trecutul recent

Profesorul aduce pe de altă parte obiectivele prezentate succint în istoria contemporană, atunci când există detalii semnificative, fie ele neplăcute, cum este în cazul unor clădiri care au fost sedii ale unor structurii al Partidului Comunist, al cazării condamnaţilor din procesul Memorandiştilor, sau al Gestapo-ului (poliţia secretă din timpul regimului nazist, n.red.). O ancorare şi mai mare în prezent o constituie oferirea denumirilor mai multor localuri  din Piaţa Muzeului găzduite de clădiri cu valoare istorică. Sunt surprinse şi obiective mai puţin cunoscute, precum casa Basta, unde se spune că ar fi locuit generalul sub coordonarea căruia a fost dus la îndeplinire ordinul împăratului Rudolf al II-lea, de ucidere a voievodului Mihai Viteazu.


Cu un aspect îngrijit şi un tipar de calitate, deşi pozele „desfăşurate” pe două pagini, cu îndoitură la mijloc, diminuează efectul imaginilor respective, lucrarea poate fi un instrument util pentru stârnirea interesului cititorilor de a afla ulterior mai multe despre punctele de atracţie din oraş.  

CITEŞTE şi:


O călătorie prin vechiul Cluj medieval: Dacă Roma a fost construită pe 7 coline, Clujul este aşezat pe 7 terase - GALERIE FOTO 

Incursiune în istoria Clujului. De la grajduri la Inspectorat Şcolar. De ce aleea parcului din Piaţa Ştefan cel Mare este înclinată 

Fiecare casă din Cluj spune o poveste. Istorii şi istorisiri de pe Uliţa Lupilor – GALERIE FOTO şi VIDEO 

Ultimele Stiri
abonare newsletter