Actualitate

Centrul de Deşeuri mai înghite peste 150.000 de euro. Pe ce se duc bani

Pentru o investiţie care este pe butuci şi la care preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe este dispus să renunţe, fără îndoială, Centrul de Deşeuri înghite an de an tot mai mulţi bani.

În luna august, consilierii judeţeni au decis să meargă mai departe cu construirea Centrului de Deşeuri în ciuda faptului că valoarea acestuia a crescut cu peste 22 milioane de euro şi judeţul trebuie să returneze 15,5 milioane de euro cheltuieli neeligibile plus lucrări executate neconforme şi în ciuda declaraţiilor lui Tişe care s-a arătat dispus să renunţe la acest proiect pe care îl consideră “compromis în totalitate”.

Acum, Consiliul Judeţean va mai aloca 156.221 euro pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru alimentarea cu energie electrică a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), cu toate că un studiu de fezabilitate pentru această investiţie a mai fost făcut încă din iulie 2013.


“Având în vedere faptul că lucrările inițiale de racordare la rețeaua electrică a obiectivului CMID Cluj intersectau două imobile aflate în propietate privată, care nu au primit aviz favorabil din partea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, fiind revendicate în baza legilor fondului funciar, documentaţia de alimentare cu energie electrică a CMID nu a obţinut autorizația de construire. Acest fapt a determinat o nouă soluție, care a generat un nou traseu pentru racordul electric al Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din Cluj-Napoca. Pentru noul traseu al racordului electric în prezent a fost reluată etapa de proiectare astfel că  S.C. Electro Energetica S.R.L. a depus studiul de fezabilitate actualizat”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi discutat de consilierii judeţeni în şedinţa de luni.

Durata de realizare a investiţiei este de 2 luni, iar finanţarea va fi suportată din banii Consiliului Judeţean Cluj.


În luna septembrie, Tişe anunţa că instituţia a finalizat şi atribuit contractul privind finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Câştigătorul licitaţiei este o firmă controversată, iar patronul acesteia este un apropiat al democrat-liberalilor. Ce garanţii dau membrii echipei de implementare că în faza a II-a a proiectului nu se va (re)edita haosul precedent din perioada 2012-2014? Niciuna.

Alin Tişe a spus că firma Kranz Eurocenter se va ocupa doar de finalizarea primei celule, care va costa 24 milioane de euro, celula a doua fiind înlocuită cu un incinerator de deşeuri. Instituţia va încerca să atragă noi fonduri europene pentru a acoperi dezastrul precedent.


La sfârşitul lui 2014, CJ Cluj a reziliat contractul cu antreprenorul Atzwanger, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru.

Mai mult, conducerea CJ Cluj a decis rezilierea contractului şi cu firma Napoca SA, firmă căruia Atzwanger îi subcontractase lucrările de construcţie a Centrului de Deşeuri. Napoca SA aparţine omului de afaceri Ioan Bene, care a fost trimis în judecată pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu şi care în prezent este cercetat şi într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 3 milioane de euro.


Între timp, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au început urmărirea penală pentru lucrări fără autorizaţie, excavări ilegale şi furt de pământ la obiectivul Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) în judeţul Cluj.

O expertiză geotehnică relevă faptul că lucrările executate la Centrul de Deşeuri conţin grave deficienţe care pun în pericol întregul amplasament, experţii clujeni îndrăznind să numească această lucrare una “malefică”. Expertiza arată faptul că există riscul real ca întreaga construcţie să se prăbuşească.


Echipa de implementare a proiectului, aproximativ 20 de persoane, a încasat în total din noiembrie 2011 şi până în prezent 1.050.510 lei, adică peste 235.000 de euro. Din echipa de implementare a proiectului la Centrul de Deşeuri, se numără, printre alţii, Mariana Raţiu (manager de proiect), Vinicius Mărgeanu, Simona Tatomir, Ştefan Iliescu, Corina Salanţă, Sanda Oltean, Diana Coman sau Claudiu Salanţă.

2011 - valoarea întregului proiect al Centrului de Deşeuri era de 107.520.012,54 lei

2016 – valoarea fazei II a proiectului Centrului de Deşeuri este de 209.219.641 lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter