Actualitate

Promisiuni neonorate. Consiliul Judeţean are o listă de investiţii de care nici nu s-a atins, dar ia credit de 50 de milioane de euro pentru alte proiecte

La fiecare ciclu electoral, candidaţii pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj se întrec să anunţe investiţii care mai de care mai fanteziste sau reîncălzesc proiecte promise de predecesorii lor. La Cluj, instituţia are deja o tradiţie în a nu finaliza niciun proiect prioritar pentru judeţ.

Proiecte importante pentru judeţ anunţate cu surle şi trâmbiţe zac în sertare de ani de zile fără ca cineva să ia atitudine.

Consilierii judeţeni sunt chemaţi mâine să voteze contractarea unui credit în valoare de 50 de milioane de euro, bani care vor merge, în marea majoritate, pe reabilitarea drumurilor. Din proiectul de hotărâre aflăm de ce nu are judeţul bani pentru modernizarea drumurilor şi de ce trebuie să se împrumute:


“În perioada 2013 și până în prezent au fost aprobați prin hotărâri ale Consiliului Județean Cluj indicatorii tehnico – economici pentru investiții care necesită finanțare din bugetul județului, diferenţa de alocat fiind în sumă de 30 milioane de euro. În ceea ce priveşte proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj și a cheltuielilor legate de proiect au fost aprobate sumele care vor fi asigurate din bugetul Județului Cluj. În următorii 3 ani, suma de 53.839.420 lei (12 milioane de euro) va fi alocată din bugetul propriu pentru acest proiect, după cum urmează: cofinanțare 2% din valoarea finanțării nerambursabile– 2,4 milioane de lei, cheltuieli neeligibile – 51,5 milioane lei. De asemenea, județul Cluj intenționează să implementeze o serie de alte proiecte. Aşadar, din bugetul propriu al județului Cluj pentru următorii ani vor trebui alocate sume pentru o serie de investiții deja aprobate, pentru continuarea proiectelor de investiții aflate în derulare, precum și asigurarea sumelor necesare implementării proiectelor cu finanțare nerambursabilă”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cu alte cuvinte, Consiliul Judeţean nu are bani de drumuri pentru că trebuie să acopere dezastrul şi incompetenţa de la Centrul de Deşeuri şi trebuie să mimeze măcar că se preocupă de finalizarea unor proiecte anunţate în mandatele anterioare. Cu toate acestea, conducerea forului judeţean nu se sfieşte să anunţe noi şi noi proiecte. Doar e an electoral, nu?


Lista proiectelor ratate. Moştenire grea

În mandatele foştilor preşedinţi al CJ Cluj Horea Uioreanu, Vakar Istvan, Mihai Seplecan şi Marius Mânzat, le-au fost promise clujenilor zeci de proiecte care nu au văzut deloc lumina. Printre acestea se numără construirea unui centru de colectare a produselor agricole, legume și fructe la Câmpia-Turzii, un abator în Iclod, construirea unui centru de recuperare și reabilitare pentru copilul cu handicap în Huedin, extinderea parcului industrial Tetarom III, un internat și cantină cu bucătărie la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz sau lucrări de reparaţii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

Sunt proiecte vechi şi de trei ani, a căror valoare a crescut exponenţial faţă de perioada când au fost aprobate.


Sunt şi proiecte unde Consiliul Judeţean a alocat bani grei dar proiectele au fost puse pe butuci. Pe lângă Centrul de Deşeuri, un alt proiect ratat este parcul industrial Tetarom IV, unde consilierii au decis renunţarea la finanţarea europeană şi continuarea proiectului din banii Consiliului Judeţean. Judeţul Cluj a cheltuit până în acest moment cu proiectul Tetarom IV 1,5 milioane de euro. Dacă va dori să îl finalizeze vreodată, instituţia va trebuie să scoată din buget 8 milioane de euro.

Pe ce se duc 50 de milioane de euro. Lista drumurilor

Consilierii judeţeni vor decide mâine dacă vor contracta un împrumut pe termen lung în valoare de 225.000.000 lei (50 de milioane de euro) pentru modernizarea și reabilitarea unor drumuri județene.


Alin Tişe justifică acest împrumut prin faptul că “există tronsoane de drumuri care prin modernizarea lor vor asigura legătura între două drumuri naționale, sunt drumuri cu o circulație intensă, care traversează mai multe localități din județ, sunt drumuri care asigură accesul spre obiective și zone turistice importante din județ”.

Potrivit proiectului de hotărâre, rambursarea banilor se va face în maxim 12 ani.


“Va consacra echitatea între generații, respectiv principiul conform căruia «cei care beneficiază de un proiect trebuie să plătească pentru el». În urma contractării împrumutului, serviciul datoriei publice locale totale este estimat, pentru perioada 2016 - 2028, la un nivel care variază între 3,91% și 20,60% din veniturile proprii, având un nivel maxim de 20,60% în anul 2020, situându-se astfel mult sub valoarea maximă permisă a gradului de îndatorare de 30%”, se arată în proiect.

Acestea sunt drumurile care urmează să fie reabilitate şi modernizate:

DJ108C DN1 - Mănăstireni
DJ107P Gilău (DN1) - Someșu Rece - Mărișel - DN1R
DJ107M Luna de Sus - Băișoara - Buru - lim. jud. Alba
DJ103G DN75 - Cheile Turzii
DJ103Glim.jud.Alba - Moldovenești - Săndulești - Ceanu Mic - Aiton
DJ103M Vâlcele - Rediu - Aiton
DJ109A Chinteni - Vutureni - Recea Cristur - Dealu Jurcii
DJ161A Apahida - Cojocna
DJ150 Viișoara - Ceanu Mare -Frata - Mociu
DJ161 Fundătura  (DN1C) -Dăbâca - Panticeu - Sărata
DJ109C Gherla - Țaga - Cămăraș
DJ109 Răscruci - Borșa - Așchileu - lim.jud.Sălaj
DJ103J Săcuieu-Vlădeasa
DJ107L Petrești-Lita
DJ107R Muntele Băișorii - Muntele Mare
DJ109D Sic – Visa – Coasta – DN1

Ideea accesării unui credit pentru reabilitarea drumurilor judeţene nu este nouă, fostul preşedinte al CJ Cluj Mihai Seplecan arătându-şi disponibilitatea accesării unui credit în valoare de 120 de milioane de euro pentru asfaltarea tuturor drumurilor din judeţul Cluj. În 2005, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, a accesat un credit în valoare de 55,5 milioane de lei pentru reparația drumurilor județene. Creditul a fost luat pentru o perioadă de 10 ani.

Clujul are Master Plan pentru drumurile judeţene

În 2015, consilierii judeţeni au votat master planul privind strategia de dezvoltare a drumurilor judeţene în perioada 2015-2020. În master planul de reabilitare a drumurilor judeţene se prevede turnarea de covoare asfaltice pe 509,69 kilometri, investiţii pe 189,947 kilometri, straturi stabilizate cu ciment pe 154,36 kilometri, tratamente bituminoase pe 157,10 kilometri şi pietruiri drumuri de pământ pe 58,08 kilometri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter