Actualitate

Autostrada Sebeş – Turda, gata în 2017?

Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a declarat joi, că Autostrada Sebeș-Turda ar putea fi finalizată spre sfârșitul anului viitor.

Potrivit Ministerului Transporturior, la loturile 3 și 4 ale Autostrăzii Sebeș-Turda, în prezent gradul de finalizare depășește 50%, față de procentul de 46% atins în luna iunie.

Autostrada, gata mai repede?

De asemenea, lungimea de 17 kilometri a Lotului 1 a fost executată, până în prezent, în proporție de peste 12%. În ceea ce privește Lotul 2, stadiul actual de execuție pe cei 24 de kilometri depășește 10%.


„Deblocarea lucrărilor nu a fost deloc ușoară, pentru că a însemnat autorizații, avize, documentație tehnică, negocieri complicate cu toți partenerii. Toate astea au fost făcute. Ne-am mișcat și am pornit construcția din iunie. Vreau să ne mobilizăm în continuare și să devansăm termenul de finalizare din 2018 pentru 2017. Teoretic a fost angajamentul pentru 2018, dar în primul trimestru, în jur de martie. Cuvântul cheie care a fost folosit este «accelerare». Eu de aceasta am venit aici, de aceasta sunt aici, să căutăm să accelerăm și să terminăm spre sfârșitul anului viitor. Îmi asum răspunderea pentru ceea ce se face acum, pentru ca lucrurile să fie diferite și să construim un altfel de viitor și altfel de autostrăzi: și mai repede și mai bine”, a declarat ministrul Sorin Bușe.

Ministrul, mulţumit de lucrări

Ministrul Transporturilor a spus că este mulțumit de lucrările efectuate pe lotul IV.


„Până în acest moment, pe acest lot (n.red.: IV) sunt mulțumit. Lucrările progresează, au fost deblocate, avansează și vreau să le mulțumesc constructorilor pentru felul în care progresează, vreau să le mulțumesc pentru mobilizare și îi rog să continue în același ritm fără probleme majore și să rezolve aceste probleme tehnice. Contez pe mobilizarea constructorilor și pe determinare să continuăm așa și mai bine”, a mai spus Sorin Bușe.

Probleme peste tot

Directorul general al CNADNR, Cătălin Homor, a subliniat că fiecare lot de autostradă aflat în execuție avea o probabilitate de a fi finalizat până la sfârșitul acestui an, dar, după o "radiografie" s-a constatat că o mare parte dintre proiecte avea probleme majore, precum lipsa autorizației de construire.


"Fiecare sector, fiecare lot de autostradă în execuție avea oareșce probabilitate de a se finaliza la sfârșitul anului, dar, după ce am făcut o radiografie asupra tuturor acestor proiecte, am constatat că mare parte dintre ele au probleme majore incompatibile cu evoluția. Una dintre cele mai importante este lipsa autorizațiilor de construire. S-a lucrat foarte mult timp fără autorizații. Dacă s-ar fi continuat acest ritm cu siguranță că s-ar fi terminat... Dar acest tip de lucru fără autorizație este penal, este pedepsit de Codul penal și a trebuit să oprim acest lucru cu Inspectoratul de stat în construcții, care a emis ordin de sistare a lucrărilor", a afirmat Homor.

Au construit fără autorizaţie

El a dat ca exemplu în acest sens tronsoanele de autostradă Sebeș—Turda, cele 4 loturi, pentru care nu exista autorizație de construire, "doar pe alocuri, pe porțiuni foarte mici, se putea lucra legal".


"În luna martie a fost emisă Ordonanța 7, pregătită cu Ministerul Transporturilor tocmai pentru a accelera acest proces de emitere a autorizațiilor. O autorizație de construire se poate obține într-un an sau poate chiar mai mult de când se inițiază. În momentul de față avem sectorul Sebeș — Turda care este complet acoperit de autorizații și se lucrează la capacitate maximă", a mai spus Cătălin Homor.

Autostrada Sebeş – Turda=400 mil. €

Autostrada Sebeș-Turda va avea 70 de kilometri, costurile fiind de 400 de milioane de euro. Autostrada Sebeş-Turda va avea o lungime totală de 70 de kilometri şi va traversa judeţele Cluj şi Alba, fiind împărţită în patru loturi. Primul lot se întinde pe 17 kilometri, de la intrarea pe autostradă în Sebeş, până la Pârâul Iovului, după Alba Iulia. Lotul doi are o lungime de 24,3 kilometri şi se întinde de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, iar lotul patru are 16,3 km şi se întinde de la Decea până la Turda.

Ultimele Stiri
abonare newsletter