Actualitate

Sfaturile pompierilor pentru cei care merg la Mănăstirea Nicula

Pompierii, paramedicii voluntari și medicii din cadrul ISU și UPU-SMURD Cluj vor asigura măsurile de prim-ajutor medical și stingere a incendiilor în perioada 13 – 15 august cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.

În perioada minivacanței pompierii vor fi zilnic la datorie pentru asigurarea misiunilor specifice orientate spre siguranţa cetăţeanului, bunurilor şi mediului.

Având în vedere numărul mare de participanții din fiecare an de la manifestările religioase ce se vor desfășura la Mănăstirea Nicula, din comuna Fizeșul Gherli, pompierii vor dispune în proximitate mai multe forțe și mijloace pentru stingerea incendiilor și acordarea primului ajutor calificat. Astfel, 16 pompieri, medici, paramedici-pompieri și paramedici voluntari vor deservi Punctul Medical Avansat (cort de prim-ajutor), iar două ambulanțe SMURD (terapie intensivă mobilă și prim-ajutor) și o autospecială de stingere a incendiilor vor asigura intervenția la nevoie.


Următoarele reguli de apărare impotriva incendiilor sunt recomandate de către pompieri  pentru buna desfășurare a slujbelor religioase ocazionate de această sărbătoare:

- Accesul persoanelor în incinta lăcaşurilor de cult se va face în limita capacităţii construcţiilor respective.


- Pe timpul slujbelor religioase uşile de acces /evacuare vor fi menţinute în poziţie deschisă.

- Utilizarea lumânărilor aprinse în lăcaşul de cult se va face cu atenţie, la distanţă de siguranţă de persoanele din jur, evitând contactul cu hainele sau părul acestora.


- Parcarea autoturismelor personale în apropierea bisericilor/mânăstirnor se face astfel încât să nu se blocheze hidranţii de incendiu sau intervenţia echipajelor serviciilor de urgenţă.

În cazul izbucnirii unui incendiuintr-un lăcaş de cult:


- Păstraţi-vă calmul şi evacuaţi-vă în ordine din clădire. Ajutaţi copiii şi persoanele în vârstă ce necesită sprijin;

- Anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă -112;


- Pentru stingerea incendiului, în faza iniţială se utilizează mijloacele tehnice de primă intervenţie din dotarea lăcaşului de cult- stingătoarele de incendiu.

Având în vedere că numeroşi cetăţeni aleg să-şi petreacă timpul liber în mijlocul naturii, la iarbă verde, utilizând surse de foc în spaţii deschise, pompierii reamintesc următoarele măsuri de prevenire care trebuie respectate pentru a evita situaţiile de urgenţă:

- pregătiţi focul doar în locurile special amenajate, sub supraveghere permanentă, cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în niciun caz pe timp de vânt;

- înainte de plecare, stingeţi focul/cărbunii încinşi cu apă sau pământ şi acoperiţi cenuşa rezultată cu pământ;

- supravegheaţi copiii şi nu lăsaţi la îndemâna acestora chibrituri sau brichete;

- nu aruncaţi la întâmplare ţigările şi chibriturile aprinse.

Ultimele Stiri
abonare newsletter