Actualitate

De ce Clujul nu este Silicon Valley-ul din estul Europei?

Dacă dai o căutare pe internet despre sectorul IT din România ai putea fi lăsat uşor cu impresia că ţara este pe cale să livreze următorul Facebook. În timp ce sectorul IT din ţară este cu adevărat în creştere are de asemenea o problemă de inovare.

Într-un articol jurnaliştii de la Forbes au relatat despre problema de inovare pe care o are sectorul IT din ţara noastră şi au demonstrat de ce este doar o percepţie faptul că oraşul de pe Someş este „Silicon Valley-ul din estul Europei”.

România are mai mulţi ingineri IT pe cap de locuitor decât Statele Unite ale Americii, India, China sau Rusia, şi de-a lungul ultimilor ani sectorul a crescut impresionant. Un site guvernamental, Invest Romania, susţine că sectorul IT are creştere an de an cu 9%, iar în anul 2020 va valora în jur de 4,5 miliarde de dolari, îşi începe jurnalistul de la forbes.com articolul.


Inovarea, marea problemă

Dar în timp ce inginerii sunt tot mai mulţi şi sectorul creşte puternic, ceea ce lipseşte este inovarea. Sunt câteva opinii populare în industrie de ce inginerii români au cunoştinţe foarte bune, dar nu se luptă să creeze startap-uri.

„În opinia mea motivul pentru care România nu reuşeşte să livreze produse de calitate sau inovaţii în IT are de-a face cu un sentiment de aversiune faţă de risc. Spre deosebire de Silicon Valley sau Londra Silicon Roundabout, specialiştii de producţie de la noi sunt încurajaţi să se concentreze pe ceea ce produsul sau soluţia face, în loc să exploreze ceea ce un produs ar putea să facă”, a spus Marius Gaina, care lucrează pentru un site de jocuri de noroc GoWild.


De ce nu inovează românii?

Aspectul cultural – sentimentul riscului – pe care Gaina l-a descris este ceva ce iese în evidenţă destul de des când un străin discută cu un român din industrie. Zeci de ani de opresiune comunistă au eliminat competiţia sau spiritul capitalist de care e nevoie pentru un start-up – sau afaceri în general – să prospere destul pentru a „rupe” piaţa.

Sistemul educaţional este de asemenea menţionat ca un factor care contribuie la acest fenomen. Memorarea datelor este stilul preferat de învăţare în România, în timp ce creativitatea, critica sau gândirea „laterală”, diferită, nu-şi are locul. Un alt aspect observat a fost şi frica de eşec, lipsa unor finanţări sau lipsa unor analişti economici care să aibă cunoştinţe să ghideze un start-up pe piaţă.


Mână ieftină de lucru pentru străini

Şi sunt şi alte motive economice clare. Salariul mediu în România este în jur de 400 de $ pe lună – unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, în timp ce dezvoltatorii cu experienţă în domeniul IT pot câştiga între 2.200 şi 4.000 de $.

Deşi salariile sunt mari, ele sunt de fapt mici în comparaţie cu ţările din vestul Europei şi au creat o spărtură pentru companiile străine, cum ar fi Microsoft, IBM, Oracle sau Amazon – care vor şi iau soluţii IT la preţuri foarte scăzute din România.


Aleg salariul călduţ, în loc să rişte

„Cred că cei mai mulţi dezvoltatori de la noi care sunt buni lucrează în corporaţii mari care externalizează soluţii IT pentru alţii. Ei fac compromisuri zi de zi între un salariu decent fără grija zilei de mâine”, a spus Ionuţ Alexandru, fondatorul unei companii de hardware.

Bine pentru economie, rău pentru inovare

În jur de 90% din sectorul românesc de IT externalizează soluţii pentru companii străine. În timp ce asta reprezintă un beneficiu pentru economia ţării, ar putea reprezenta şi un punct slab. În acest fel oamenii talentaţi lucrează bine-mersi pe salarii mari şi nu-şi bat capul să inoveze în sectorul IT.


Pe scurt România, se luptă să facă tranziţia de la externalizarea soluţiilor IT la inovarea în domeniu.

Un grup format din 13.000 de oameni care lucrează în sectorul IT a fost întrebat dacă este de acord cu ideea că România are o problemă în a inova. Din 255 de oameni care au răspuns, 202 au precizat că într-adevăr problema este reală.

Percepţia poate fi găsită într-un raport realizat de firma Brainspotting anul acesta, care a relevat faptul că 53% din cei care lucrează în sectorul IT îşi aleg firma la care lucrează în funcţie de salariu şi celelalte beneficii, în timp ce doar 12% se gândesc la creativitate şi un mediu dinamic de muncă.

Tranziţia este grea şi în IT

România a făcut cu greu tranziţia de la comunism la capitalism, iar sectorul IT – dintr-un număr mare de motive – pare că suferă de o soartă similară.

În timp ce s-au spus multe despre industria IT românească – Clujul fiind numit „Silicon Valley din Estul Europei” – este doar o percepţie care este departe de realitate, concluzionează articolul.

Sectorul IT, în creştere

Potrivit sursei citate, ţara noastră are aproape 64.000 de specialişti în domeniul tehnologiei.

Pe de altă parte, Cluj-Napoca are cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului, 1 din 25 de clujeni lucrând în acest domeniu.

Circa 14.000 de companii IT îşi desfăşoară, în prezent, activitatea în România, iar aproximativ 50% dintre ele sunt localizate în Bucureşti şi Cluj-Napoca, arată un studiu recent referitor la industria IT naţională.

Potrivit studiului, toate companiile care activează pe nişa de IT şi tehnologie din România au generat, în 2014, venituri cumulate de 4 miliarde de euro şi oferă locuri de muncă permanente pentru 75.500 de angajaţi. Salariul mediu net la jumatătea anului 2015, declarat de către reprezentanţii companiilor în cadrul studiului, este de circa 2.600 lei.

abonare newsletter