Actualitate

Ce NU SPUNE Consiliul Judeţean despre banii alocaţi pentru Pata Rât. De unde a “furat” cei 800.000 de euro

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj şi funcţionarii publici ne-au obişnuit de-a lungul timpului să dea de gard proiecte de infrastructură vitale pentru dezvoltarea judeţului. Astfel, nu mai miră pe nimeni că instituţia trebuie să bage mâna adânc în bugetul propriu să-şi acopere propria incompentenţă. Ultima găselniţă: alocarea a 3,5 milioane de lei (aproximativ 800.000 de euro) pentru acoperirea dezastrului provocat de arderea gunoaielor de la Pata Rât. Oficial, banii provin din fondul de rezervă. În realitate, instituţia a “furat” aceşti bani.

Într-un proiect de hotărâre privind eliminarea efectelor produse de incendiul de la groapa de gunoi de la Pata Rât se precizează că este nevoie de 3,5 milioane de lei, bani care ar urma să provină din fondul de rezervă al bugetului judeţului Cluj.

Dintr-un alt proiect de hotărâre, de data aceasta privind rectificarea bugetului propriu al judeţului Cluj pe anul 2016 şi care va fi supus vineri votului consilierilor judeţeni, aflăm că banii existenţi în fondul de rezervă nu acoperă nici pe departe alocările pentru Pata Rât.


La ora actuală, în fondul de rezervă, aşa cum a fost el aprobat în luna ianuarie, există doar 2 milioane de lei.

Se pune problema de unde a luat Consiliul Judeţean bani să suplimenteze fondul de rezervă pentru acoperirea dezastrului de la Pata Rât.


Răspunsul stă ascuns în nota de fundamentare a proiectului şi în anexe.

“Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj din 29 ianuarie, privind aprobarea bugetului general propriu al judeţului Cluj pe anul 2016, a fost aprobată la Capitolul “Transporturi” suma de 4.850.770 milioane de lei pentru Aeroportul Avram Iancu Cluj-Napoca, pentru studiu de fezabilitate pentru extinderea pistei de decolare-aterizare, cu condiția alocării acestei sume după îndeplinirea procedurilor prevăzute de O.U.G. nr.77/2014 la Consiliul Concurenței și/sau Comisia Europeană. Având în vedere că până la acest moment nu s-au făcut demersurile pentru obținerea autorizărilor necesare, propunem disponibilizarea sumei de 3.350.000 lei din fondurile alocate pentru Aeroporul Avram Iancu Cluj-Napoca, în vederea suplimentării fondului de rezervă cu aceeași sumă, pentru rezolvarea situației actuale de la depozitul neconform Pata Rât”, se arată în documentul citat.


Cu alte cuvinte, Consiliul Judeţean ia din banii care au fost alocaţi aeroportului pentru extinderea pistei şi îi virează în contul Pata Rât. Merită menţionat faptul că instituţia mai plăteşte peste 6 milioane de euro pentru închiderea ecologică a rampei de la Pata Rât (18 hectare).

Dacă proiectul de hotărâre va trece de votul consilierilor, Aeroportul Cluj va rămâne în 2016 doar cu suma de 1,5 milioane de lei.


Conducerea Consiliului Judeţean spune că “încă nu e sigură” că se va proceda în acest fel, dar proiectul de hotărâre este clar în acest sens. Reprezentanţii instituţiei au reuşit să se contrazică două propoziţii mai târziu.

Încă nu e sigur că se va proceda în acest fel. Ca să facem igienizarea Pata Rât avem nevoie urgent de bani. O să punem banii înapoi în iulie. Luăm banii cu titlu provizoriu. Am luat de la aeroport pentru că acea sumă era cel mai puţin probabil că se va cheltui”, spun reprezentanţii CJ Cluj.


Recent, Consiliului Județean Cluj a fost amendat de Garda de Mediu cu suma de 80.000 de lei pentru că nu a reuşit să intervină "în cel mai scurt timp posibil" pentru stingerea incendiului de la Pata Rât. Consiliul Judeţean dă vina pe ISU Cluj care ar fi întârziat cu redactarea unui raport.

Conducerea Aeroportului Avram Iancu Cluj nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.

Ultimele Stiri
abonare newsletter