Actualitate

PERICOL ECOLOGIC. Vechea groapă de gunoi de la Pata Rât arde de o săptămână - FOTO

Un fum înecăcios și toxic care provine de la arderea gunoaielor afectează, de o săptămână, locuitorii cartierului Someşeni, dar şi locuitorii din Apahida şi din restul comunelor din estul municipiului Cluj-Napoca. Inclusiv activitatea aeroportului a fost afectată, la Consiliul Judeţean fiind înregistrate mai multe plângeri în acest sens. Depăşite de situaţie, autorităţile au activat Comisia pentru Situaţii de Urgenţă. Nu este prima dată când gunoaiele de la Pata Rât sunt „evacuate” prin incendiere.

Consiliul Judeţean Cluj plăteşte peste 6 milioane de euro pentru închiderea ecologică a rampei de la Pata Rât (18 hectare) nu pentru aprinderea ei.

În contextul în care nu de puţine ori firma care se ocupă de închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât (SC Nordconforest SA) a sesizat Consiliul Judeţean despre faptul că în zonă au fost depozitate ilegal volume mari de deşeuri, nu este exclus ca gunoiul să fi fost aprins intenționat spun sursele Monitorul de Cluj. Practica aprinderii gunoaielor pe rampa de la Pata Rât era frecventă în urmă cu câțiva ani, fiind o modalitate ieftină de „reducere” a volumului deșeurilor depozitate.


Având în vedere că vechea rampă de gunoi arde de joia trecută, conducerea Consiliului Judeţean Cluj şi reprezentanţii Nordconforest s-au deplasat miercuri la Bucureşti la Ministerul Mediului pentru a găsi soluţii în ceea ce privește terenurile proprietate privată din vecinătatea rampei, în timp ce la Prefectura Cluj s-a desfăşurat o şedinţă a Comisiei pentru Situaţii de Urgenţă ca urmare a numeroaselor sesizări venite din partea cetăţenilor.

Gunoaiele au început să ardă încă de joia trecută din cauza căldurii, prin autocombustie. La început au fost sesizate câteva focare mici. Flăcările au izbucnit sâmbătă pe o arie destul de extinsă, multe focare putând fi văzute pe toată zona gropii vechi de gunoi, unde de anul trecut, teoretic, nu se mai depozitează deşeuri. Fumul dens a îngreunat circulaţia autovehiculelor pe centura Vâlcele-Apahida şi nu numai. Fumul a fost observat şi de operatorii din turnul de control al Aeroportului, care au alertat Romatsa, deoarece exista riscul afectării sănătății pasagerilor și angajaților aeroportului, precum și de perturbare a activității. Romatsa a făcut plângere inclusiv la Garda Naţională de Mediu.


La faţa locului s-au deplasat atunci mai multe echipaje de pompieri, dar şi reprezentanţii Gărzii de Mediu, reprezentanţii firmei care se ocupă de ecologizarea rampei, dar cu toate acestea nu s-a reuşit stingerea focarelor de incendiu.

“Vorbim de o autoaprindere internă, de gazele care rezultă din fermentarea deşeurilor. Pompierii ne-au transmis că stingerea cu apă nu este o soluţie bună din cauză că în combinaţie cu gazul alimentează focul. Soluţia a fost să se tragă un strat de pământ peste focarele care ardeau cu flacără să nu se mai oxigeneze. Cu buldozerul, colegii de la fosta RAADPP şi cu cei de la RADP au început să pună pământ încă de sâmbătă, asistaţi de pompieri. Nu poate fi vorba de punerea în pericol de vieţi omeneşti, dar e pericol ecologic”, spun reprezentanţii CJ Cluj.


Nu este pentru prima dată când un astfel de incident are loc pe vechea rampă de gunoi de la Pata Rât. Anul trecut, Monitorul de Cluj a semnalat, în exclusivitate, un caz asemănător. La acea dată, un fum gros, negru și înecăcios, provenind tot de la arderea unor deşeuri la Pata Rât, a fost vizibil de la sute de metri și a ajuns chiar pe pista Aeroportului Cluj-Napoca.  Pompierii au evitat să se pronunțe cu privire la cauza probabilă a incendiului, prefectul Clujului Gheorghe Vuşcan solicitând un raport cu cauzele care au dus la acel incident. Raportul cu concluziile, dacă el există, zace în sertarele Prefecturii de un an de zile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter