monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din Răscruci

Consiliul Județean Cluj, împreună cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, organizează duminică, 17 aprilie, în intervalul orar 10.00 – 18.00, Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din localitatea Răscruci, comuna Bonţida.

Castelul Banffy din Răscruci a fost proprietatea familiei Bánffy, fiind o parte a domeniului de la Bonţida. Castelul a fost construit, în stil neoclasic eclectic și folosea ca reşedinţă de vară a familiei Banffy, fiind înconjurat de un parc cu o vastă întindere, considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei nobiliare. Accesul în Pavilionul castelului, construit de contele Dionisie Banffy, se face prin două scări dispuse în partea sudică, care conduc pe o terasă susţinută de opt coloane dorice. Salonul, construit în stil renascentist, are pereţii îmbrăcaţi în lemn, cu tavan din lemn casetat. Oaspeţii sunt întâmpinaţi de inscripţia latină „Salus intratibus pax exeuntibus” („Sănătate celor care intră, pace celor care ies”).

“În scopul informării publicului asupra importanței și valorii culturale și arhitecturale deținute de acest imobil din patrimoniul județului Cluj, angajaţii Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Cluj vor oferi publicului interesat informaţii despre istoria clădirii și a familiei nobiliare, precum şi diverse materiale de promovare”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Cluj remis vineri.


Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din Răscruci, eveniment realizat cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor, se înscrie într-o serie de manifestări dedicate atragerii interesului publicului asupra protejării patrimoniului construit şi a valorilor culturale ale monumentelor.