monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Funcționarii publici vor boicota alegerile locale

Funcționarii publici din România vor boicota alegerile locale prin neasigurarea suportului tehnico- administrative, dacă Parlamentul României nu va elimina, prin legiferarea OUG/2015, discrepanțele salariale existente pe funcții publice similare.

„Decizia membrilor Sindicatului National al Functionarilor Publici, SNFP, vine în contextul în care membrii parlamentului, senatori și deputați, au eliminat discrepanțele salariale pe funcții publice similare, constatând discriminarea realizată prin lege, numai pentru funcționarii publici angajați în instituțiile de prim nivel, Parlament, Președinția României, aparatul de lucru al Guvernului României, Curtea de conturi.

Protestul SNFP este generat și de întârzierea negocierii și aprobării Legii unice de salarizare în domeniul bugetar, așa cum Guvernul Cioloș s-a angajat în fața opiniei publice și a organizațiilor sindicale bugetare, lege care ar fi scos o mare parte din funcționarii publici cu studii superioare din zona salariului minim pe economie și care, după solicitările noastre, ar fi eliminat și discrepanțele salariale existente pe funcții publice similare”, se arată într-un comunicat de presă emis de Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP).


Preşedintele SNFP spune că protestul va fi îndreptat împotriva clasei politice.

„S-a creat o discriminare acum între categoriile de funcţionari care fac parte din anumite instituţii publice şi toată marea masă de funcţionari din celelalte instituţii publice ceea ce nu este în regulă. Protestul va fi îndreptat împotriva clasei politice pentru că politicul în anasamblul său de această dată a creat această discriminare şi prima etapă va fi protestul care va fi organizat odată cu organizarea alegerilor locale. Vom lua în considerare şi alte forme de protest până atunci. Cu siguranţă obiectivul nu este organizarea de acţiuni de protest, ci obiectivul este de a rezolva problema funcţionarilor publici din administraţia publică centrală şi locală”, a declarat preşedintele SNFP, Sebastian Oprescu.


Discrepanțele salariale îi afectează pe cei din sindicatul SNFP, funcționari publici, din cadrul administrației publice centrale - ministerul finanțelor publice, ministerul muncii cu cele trei componente, Inspecția Muncii, ANOFM, ANPIS, ministerul de externe, Institutul Cultural Român, ministerul transporturilor, economiei,  control sănătate publică, protecția consumatorilor, ministerul culturii-   dar și din cadrul administrației publice locale - prefecturi, consilii judetene, primării.

Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, și se va încheia pe 4 iunie, ora 7,00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7,00 și se va încheia la ora 21,00.