Actualitate

"Cumințenia Pământului" rămâne statului român

"Cumințenia Pământului", opera sculptorului Constantin Brâncuși, rămâne statului român, după ce proprietarii lucrării au acceptat oferta de 11 milioane de euro.

"Proprietarii Cumințeniei Pământului, lucrarea lui Constantin Brâncuși, au acceptat oferta de achiziție propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii va lansa o subscripție publică națională", a scris ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Detaliile campaniei de subscripție vor fi anunțate în perioada următoare, mai precizează ministrul.


Vineri, 11 martie, a avut loc prima rundă de negocieri pentru achiziția de către statul român a lucrării "Cumințenia Pământului".

"Va avea loc o negociere pornind de la expertiză, pornind de la valorile de piață, pornind, sigur, de la mai multe argumente ... starea de conservare a lucrării", spunea ministrul joia trecută, menționând că a găsit "foarte multă înțelegere" la proprietarii lucrării.


El arăta că proprietarii vor să vândă lucrarea, care nu poate însă părăsi țara.

"Statul român poate, după lege, să-și exercite dreptul de preempțiune la prețul care va fi stabilit pentru această vânzare. Negocierea se face direct cu proprietarii. Au fost mai multe evaluări. Există și cifre legate de licitațiile internaționale, numai că în cazul acestei lucrări (...) există o lege care spune că lucrările de artă clasate în categoria Tezaur, cum este Cumințenia Pământului, nu pot părăsi definitiv România", a explica ministrul Alexandrescu.


În opinia sa, statul trebuie să dea o parte din sumă pentru răscumpărarea lucrării.

"Eu cred că statul român trebuie să dea și o parte din sumă, indiferent care e starea de prosperitate a națiunii", sublinia ministrul Culturii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter