Actualitate

Limba română, călcată în picioare pe rețelele de socializare

Odată cu explozia rețelelor de socializare, tot mai mulți utilizatori, în special adolescenți, adoptă o formă de scriere aproape de neînțeles. Incorectă, uneori chiar absurd de deformată, un adevărat „viol” asupra gramaticii limbii române.

Tinerii sunt nedespărțiți de rețelele de socializare pe care le accesează cel mai adesea de pe telefoanele mobile. Foto: îs.yimg.com Tinerii sunt nedespărțiți de rețelele de socializare pe care le accesează cel mai adesea de pe telefoanele mobile. Foto: îs.yimg.com

Cuvintele prescurtate, litere înlocuite sau litere adăugate fără sens sunt în continuare preferințele multor tineri care comunică prin intermediul rețelelor de socializare. Unii scriu așa fiindcă este la modă, fiindcă este mai rapid sau chiar fiindcă nu știu să scrie corect. Problema este însă că această formă de comunicare nu se oprește în momentul în care tinerii se deloghează de pe rețeaua de socializare, ci are efect și asupra exprimării lor atât verbale cât și scrise.

Un limbaj criptat

Profesoara de limba și literatura română Cristina Șaitiș vede această formă de comunicare ca pe un cod, ca pe un limbaj cu circuit închis. În ultimii ani, lucrările elevilor în care k înlocuiește ca sunt din ce în ce mai dese și reprezintă o problemă atât pentru elevi cât și pentru profesori, iar tehnologia poate fi un principal factor pentru această alegere pe care o fac tinerii.


”Eu consider tinerii aleg să scrie așa deoarece e scrierea mai scurtă. Mă gândesc că datorită faptului că scriu mai mult de pe telefon. E mai la modă și pot să mă gândesc că ar fi o vorbire mai apropiată de un argou, un limbaj cu circuit închis. Întâlnesc și în lucrări scris așa. K în loc de , deci le intră cumva în subconștient, în reflex . Nu cred că mai fac deosebirea, nu conștientizează că nu e corect. Mie mi se întâmplă de multe ori să nu înțeleg. Am văzut că s-a trecut de la ce știam eu, la prescurtări mai criptate și mă gândesc că scriu așa pentru a nu înțelege toată lumea”, spune Cristina Șaitiș.

Limbaj de pe vremea MIRC-ului

Specialiștii în comunicare spun că acest trend a început în urmă cu mai bine de 10 ani, când a apărut MIRC-ul, iar tinerii au intrat pentru prima dată în contact cu chat-urile de felul acesta și era cool să scrii în felul acesta. Din păcate însă, scrierea aceasta s-a transmis de la o generație la alta, iar problema nu este doar la elevii de liceu, ci astfel de greșeli se găsesc și în lucrările studenților.


”Folosirea acestei modalități de scriere le afectează capacitatea de a se exprima pentru că reproduc și în comunicarea orală aspecte din acest tip de comunicare defectuasă în scris. De ce fac asta? Pentru că e la modă, e cool să scrii așa și poate mai simplu, mai rapid. Trăim în era vitezei și e mult mai rapid să scrii k în loc de ca. Prescurtările astea au pornit de pe vremea MIRC-ului. De atunci a început și pe vremea aceea era primul contact cu chat-urile de felul acesta pentru tineri și era cool să scrii în felul acesta”, explică lector doctor Veronica Ilieș.

Desigur, profesorii îi corectează, le atrag atenția elevilor și studenților, însă în final, depinde de fiecare individ în parte și de pretențiile pe care le are de la limba română și de la modalitățile de comunicare pe care alege să le folosească.


De la lene la șmecherie

Veronica are aproape 16 ani face parte din generația tinerilor care mereu stau cu telefoanele în mână. Ea însă nu este de acord cu acest tip de scriere, consideră că este groaznic, obositor, dă dovadă de incultură și este de părere că există două tipuri de oameni care aleg să scrie așa pe rețelele de socializare.

”Există două categorii de oameni care scriu așa. Una este cea în care se încadrează oamenii leneși și apoi este cea de-a doua categorie, a celor care se cred foarte șmecheri că ei nu știu să scrie, de aceea scriu spre exemplu sh în loc de ș pentru a nu pune diacritice. De asemenea scriu fără ortograme. Îi afectează foarte mult și la școală, nu doar la scris, ci și la vorbire, deoarece se observă că au un limbaj foarte sărăcăcios”, explică tânăra.

Ultimele Stiri
abonare newsletter