Actualitate

Consiliul Judeţean finanţează companiile aeriene cu peste 5 milioane de euro pentru deschiderea de noi rute la Aeroportul Cluj

Consiliul Judeţean va acorda o finanţare de peste 5 milioane de euro companiilor aeriene care vor deschide noi rute şi/sau frecvenţe de operare de pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj. Decizia va fi luată vineri în şedinţa Consiliului Judeţean.

Potrivit proiectului de hotărâre, ajutorul financiar va fi acordat companiilor aeriene pentru deschiderea de noi rute care măresc volumul net de trafic la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, “dar care nu concurează un serviciu feroviar de mare viteză sau o destinaţie identică oferită de un alt aeroport situat în aceeaşi zonă”. Consiliul Judeţean susţine că a primit avizul Consiliului Concurenţei pentru acest proiect de hotărâre.

Cu alte cuvinte, ajutorul financiar pentru deschiderea de noi rute se va acorda ca urmare a organizării unei licitaţii în cadrul căreia companiilor aeriene îşi vor prezenta ofertele de servicii.


Bugetul estimat al schemei de ajutor la înfiintare pentru perioada 2016-2019  este preconizat a fi de 680.000 Euro (3.062.720 Lei) pentru anul 2016, 1.500.000 Euro (6.756.000 Lei) pentru anul 2017, 1.825.000 Euro (8.219.800 Lei) pentru anul 2018, 1.225.000 Euro (5.517.400 Lei) pentru anul 2019.

Finanţarea acordată pentru operarea unei rute noi şi/sau frecvenţe de operare aeriene va ţine seama şi de disponibilităţile bugetare, sumele propuse fiind estimative, spun cei din Consiliul Judeţean.


“Diversificarea şi îmbunătăţirea permanentă a serviciilor companiilor aeriene la Cluj-Napoca reprezintă o prioritate pentru aeroport, a cărui strategie de dezvoltare este condiţionată de introducerea de noi destinatii, precum şi de creşterea atât a frecvenţei serviciilor cât şi a capacităţii de operare a aeronavelor folosite pe rutele existente. Managementul Aeroportului, cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj, intenţionează conectarea aeroportului cu alte aeroporturi europene naţionale sau regionale, deoarece consideră că există piaţă suficientă pentru extinderea serviciilor companiilor aeriene atât tradiţionale cât şi low-cost. Consiliul Judeţean Cluj şi Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, prin urmare, doresc să ofere astfel de asistenţă, în conformitate cu normele Uniunii Europene corespunzătoare, companiilor aeriene care ar fi dispuse să deschidă noi rute de pasageri de pe acest aroport”, se arată în proiect.

Potrivit proiectului de hotârâre, Consiliul Județean Cluj va plăti lunar compensația pentru înființarea noii rute, ţinând cont de serviciile prestate lunar și pe baza unui raport lunar întocmit  de către compania aeriană, verificat și acceptat de către Aeroportul Cluj.


“Ajutorul financiar la înființare poate acoperi până la 50 % din tarifele de aeroport în ceea ce privește o rută, pentru o perioadă de maximum trei ani. Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj va stabili o listă de tarife aeroportuare care vor constitui costurile eligibile pentru care Consiliul Judeţean Cluj va putea acorda un cuantum de până la 50% din aceste tarife, drept ajutor de stat la înfiinţarea de noi rute cu plecare de pe aeroport”, se mai arată în documentul citat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter