Actualitate

Parcul Feroviarilor se transformă în parc public. Sau e doar o promisiune electorală?

Al doilea parc ca suprafaţă din oraş, Parcul Feroviarilor este o ruină, năpădită de vegetaţie, din care au mai rămas doar aparatele de joacă distruse.

Înainte de 1990, în Parcul Feroviarilor, al doilea ca suprafaţă din oraş, întânzindu-se pe o suprafaţă de 5,4 hectare, în fiecare iarnă se amenaja Orăşelul Copiilor. Mulţi din clujenii care au copilărit înainte de Revoluţie când sunt întrebaţi de Parcul Feroviarilor îşi amintesc de Orăşelul Copiilor. “Când eram mică de abia aşteptam să vină iarna să merg cu bunică-mea şi cu frate-meu în parc la Orăşelul Copiilor. Îmi aduc aminte că era acolo un patinoar şi un trenuleţ, dar cel mai bine mi-au rămas în minte veselia jocurilor cu bulgări de zăpadă şi cum stăteam afară până nu mai îmi simţeam picioarele de frig”, povesteşte Corina R.

De ani buni, Parcul Feroviarilor a ajuns o ruină, este plin de buruieni, băncile sunt rupte, şina de cale ferată este năpădită de vegetaţie, aparatele de joacă pentru copii sunt distruse.


După un elan al societăţii civile de acum cinci ani când a fost organizat un protest şi a fost realizată o petiţie pentru redarea parcului clujenilor, interesul pentru Parcul Feroviarilor s-a pierdut total. Până anul acesta când primarul Emil Boc a promis că parcul va fi amenajat. Coincidenţă sau nu, discuţia despre Parcul Feroviarilor este readusă în actualitate în an electoral. “Sperăm că până la urmă nu vom mai întâlni niciun fel de obstacol din partea Ministerului Transporturilor care de principiu, pentru prima dată a spus da, deci acum suntem de la faza de nu la da. Sperăm ca din februarie imediat să se poată rezolva aceste problem”, a declarat primarul Emil Boc, în urmă cu câteva zile când a vorbit despre bugetul local pe anul 2016.

Parcul Feroviarilor se află în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate, înainte de 1989 fiind în proprietatea Primăriei. În 2010, parcul a intrat în administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce Arpad Paszkany a semnat o asociere cu proprietarul, Compania Naţională de Căi Ferate. În 2010, proprietarul clubului de fotbal spunea că va investi 1,5 milioane euro şi va face terenuri cu gazon sintetic şi va amenaja un spaţiu de joacă pentru copii, unde accesul publicului va fi liber. A făcut doar un singur teren de fotbal.


Parcul Feroviarilor a fost şi subiectul unui scandal, în 2011, când activiştii de mediu au acuzat administratorul parcului că a tăiat ilegal copaci. Aceştia au organizat un protest în faţa parcului şi au redactat o petiţie. “Cu toate că parcul este un spațiu public cu acces general și gratuit, și cu toate că este inclus în "Ansamblul urban, centru istoric al orașului Cluj", în primăvara anului 2011, clubul de fotbal CFR Cluj a întreprins o serie de tăieri ilegale de copaci și construcții fără avize rezultând în terenuri de fotbal cu gazon artificial în mijocul parcului.
În urma zecilor de sesizări, clubul a fost sancționat în repetate rânduri de către autoritățile publice, ilegalitățile fiind consemnate inclusiv de Comisia Zonală a Monumentelor, Primăria Cluj și Inspectoratul Teritorial în Construcții la vizitele lor pe teren. În urma acestor evenimente, reprezentanții clubului, care au declarat că vor transforma zona într-o bază sportivă, au anunțat păstrarea caracterului de zonă verde, cu acces general. Dincolo de ilegalitățile constatate, această promisiune nu a fost respectată. Zone din parc rămân și azi cu acces îngrădit, așa cum e lacătul de pe poarta terenului de fotbal amenajat ilegal de club și care potrivit declarațiilor portarilor din parc și antrenorilor clubului este deschis doar pentru sportivii CFR”, scriau activiştii în petiţia respectivă.

abonare newsletter