Actualitate

Ciceo: Piloţii avionului au cerut să aterizeze din cauză că nu aveau suficient combustibil

Directorul Aeroportului din Cluj, David Ciceo, susţine că, joi dimineaţă, când ningea, condiţiile de aterizare pe aeroport erau corespunzătoare şi că piloţii avionului care a ieşit de pe pistă le cunoşteau, adăugând că aceştia ar fi cerut să aterizeze întrucât nu mai aveau combustibil suficient.

David Ciceo a declarat, joi, presei, că pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj condiţiile de aterizare erau bune.

"Avionul a ieşit de pe pistă pe o distanţă de circa 20 de metri. Condiţiile de aterizare pe aeroportul clujean erau bune, iar piloţii cunoşteau aceste condiţii. S-au luat măsuri conform standardelor internaţionale. Au ieşit de pe pistă ca să poată ateriza, dar condiţiile erau corespunzătoare. Era o frânare 3, în condiţiile în care frânare 1 înseamnă cea mai slabă, iar 5 cea mai bună. În condiţii de ninsoare, erau condiţii corespunzătoare de aterizare. Vizibilitatea era corespunzătoare pentru aterizarea pe aeroportul clujean, în cursul dimineţii, înainte de sosirea cursei Blue Air, au mai fost operate zboruri pe aeroportul clujean fără nicio problemă", a spus Ciceo.


Întrebat dacă piloţii ar fi solicitat turnului de control să aterizeze pentru că aeronava nu mai avea combustibil suficient, Ciceo a confirmat această solicitare şi a precizat că, în acel moment, utilajele aeroportului deszăpezeau, dar condiţiile de aterizare erau bune.

”Piloții Blue Air au anunțat că nu au combustibil suficient și vor să facă o aterizare de urgență. Ei trebuiau să aibă suficient combustibil pentru a ajunge la un aeroport din apropiere. Li s-a cerut un termen ca să iasa utilajele de pe pistă, ningea abundent, și ei au declarat că nu au suficient combustibil. Faptul că se deszăpezea între timp, se făcea asta din cauza ninsorii abundente. Li s-a spus să aștepte ca să iasă utilajele de deszăpezire și ei au spus că nu au combustibil suficient. Ningea abundent, utilajele au ieșit ca să îndepărteze zăpada, conform instrucțiunilor. Pista era în condiții corespunzătoare pentru aterizare. Aeroportul nu are nicio vină în această situație. Comisia va analiza înregistrările din cutia neagră, discuțiile piloților din cabină etc. și se va stabili cine e vinovat și cine nu”, a spus Ciceo


Directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" a spus că traficul aerian ar putea să fie reluat în jurul orei 14.00, după ce avionul de tip Airbus 737 al companiei Blue Air va fi adus de la capătul pistei pe platformă.

Blue Air: Avionul avea combustibil pentru aeroportul din Sibiu

Directorul general al Blue Air, Gheorghe Răcaru a declarat că avionul mai avea 2.9 tone de combustibil care ar fi permis ca avionul să aterizeze la Sibiu. ”Deocamdată nu avem rezultalele comisiei de investigare. Nu ne lansăm în speculații. Să vedem ce a condus la această ieșire de pe pistă și atunci putem vorbi. Este dficil în momentul de față să ne pronunțăm. Pilotul a luat informații meteo pentru Aeroportul din Sibiu după care i s-a comunicat că poate ateriza la Cluj. Nu a fost niciun moment chestiunea pentru o situație de urgență. Cu acel petrol putea să mai stea în zonă sau se putea duce până la Sibiu”, a spus Răcaru, potrivit evz.ro.


Aderența pe pista de aterizare a aeroportului din Cluj-Napoca nu a fost suficient de mare, ceea ce a făcut ca avionul să alunece circa 10 metri în afara pistei, iar comandantul aeronavei nu a solicitat aterizarea de urgență cauzată de lipsa carburantului, precizează, joi, într-un comunicat de presă, compania aeriană Blue Air.

Potrivit operatorului aerian, 'în faza finala de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderența pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10 metri în afara pistei'.


“Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informatii preluate de la reprezentanții aeroportului Cluj) la ora 7.30, frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună, existând depuneri de zăpadă. În aceste condiții, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea și frânarea se pot efectua în siguranță. Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condițiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeței pistei cu zăpadă udă și condiții de frânare medii. Pentru a elimina speculațiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim să menționăm că exista suficient combustibil în momentul aterizării, în conformitate cu reglementările în vigoare și respingem ferm afirmațiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgență cauzată de lipsa carburantului. Întărim acest lucru și prin faptul ca, în niciun moment, comandantul nu a solicitat aterizarea de urgență”, notează Blue Air.

În ceea ce privește cei 110 pasageri care au venit de la București împreună cu cei 45 de pasageri care urmau să se îmbarce de la Cluj, aceștia fiind transferați în acest moment către Sibiu de unde o altă aeronavă a companiei îi va prelua și transporta către Barcelona. Toți pasagerii au avut asigurată masa și băuturi pe întreaga perioadă de așteptare.


Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile /CIAS/ a demarat o anchetă în cazul incidentului produs joi dimineață pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter de la București spre Barcelona a ieșit de pe pista de rulare, a menționat compania aeriană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter