Actualitate

Expertiza DNA confirmă jaful de la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor. Prejudiciul va fi recuperat din buzunarul clujenilor. Lucrările, în stand-by

Consilierii judeţeni au decis ca prejudiciul de la drumul turistic Răchiţele-Ic-Ponor va fi recuperat din buzunarul clujenilor. Expertiza DNA la obiectivul turistic confirmă o pagubă de 6,6 milioane de lei. În acest moment, lucrările sunt suspendate, iar judeţul Cluj riscă să dea înapoi toţi banii primiţi de la Uniunea Europeană.

Lucrările la Răchiţele-Ic Ponor sunt departe de a fi finalizate. Consilierii judeţeni au decis în şedinţă extraordinară să acopere din bugetul propriu prejudiciul cauzat.

“Avem nişte termene de depunere pentru prelungirea contractului de lucrări, data limită este 25 decembrie. Acesta este considerentul pentru care am apreciat necesară convocarea şedinţei extraordinare. Suma estimată prin raportul de expertiză făcută de DNA se ridică la 6,6 milioane de lei. Suma reprezintă lucrări neconforme şi fac obiectul contractului iniţial din 2008. Încă nu am executat garanţia de bună execuţie, care se ridică la suma de 3 milioane. Garanţia de bună execuţie am câştigat-o în instanţă. Undeva la 11 milioane de lei trebuie cuprinşi în bugetul de anul viitor. Lucrările sunt suspendate din 8 decembrie. Ne-am constituit parte civilă în cazul în care întreg proiectul va fi declarat neeligibil. Noi trebuie să ne asumăm că îl finalizăm până în 30 iunie 2016, dacă nu ni-l asumăm noi trebuie să returnăm acum toţi banii. La acest moment s-a făcut această expertiză şi aşteptăm derularea procesului penal, garanţia de bună execuţie este blocată”, a spus Simona Gaci, secretarul judeţului Cluj, care a mai declarat că necesarul total estimat de fonduri din bugetul anului 2016 pentru finalizarea proiectului este de 11.241.808,71 lei fără TVA.


Remus Lăpuşan (PSD) a spus că din bugetul pe anul viitor al Consiliului Judeţean se vor plăti 11 milioane de lei, din care jumătate din sumă din vina unei firme private.

“Va fi o presiune de 11 milioane pe bugetul Consiliului Judeţean pe anul viitor din care 6,6 milioane vin din culpa unui privat”, a spus Lăpuşan.


Potrivit hotărârii, Consiliul Judeţean Cluj va aloca din bugetul anului 2016 pentru finalizarea lucrărilor suma de 4.600.872,86 lei fără TVA pentru finalizarea lucrărilor, la care se adaugă sumele din raportul de expertiză făcut de DNA și anume 3.528.402,94 lei care reprezintă valoarea lucrărilor neconforme executate și decontate de antreprenor şi suma de 3.112.532,91 lei care reprezintă valoarea lucrărilor necesare remedierii/refacerii lucrărilor neconforme și a celor datorate neluării măsurilor de conservare pe sectorul de drum ce face obiectul contractului.

Consiliul Judeţean Cluj a atras de la Uniunea Europeană până în acest moment pentru finalizarea lucrărilor la drumul turistic Răchiţele-Ic-Ponor suma de 31 de milioane de lei.


Proiectul vizează modernizarea drumului județean pe o lungime totală de 20,5 km, care va asigura accesul la coridorul de transport național DN1 şi implicit accesul către zona turistică Prislop – Ic Ponor.

În vară, procurorii DNA au început urmărirea penală “in rem” în cadrul contractului drumului Răchițele-IC Ponor.


În 2008, Consiliul Judeţean Cluj încheia un contract cu finanţare europeană privind modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop- Ic Ponor, traseu cu o lungime de 20,5 kilometri, contribuţia UE fiind de 43 de milioane de lei, iar termenul de execuţie era de 18 luni. Valoarea totală a proiectului se ridica la suma de 75,8 milioane de lei. În iulie 2009 s-a încheiat contractul de lucrări, contract care a fost câştigat de către Asocierea SC MBS Group SRL-SC Alfa Rom SRL-Nemzetkozi Betonut Kft Ungaria. Lucrările de execuţie s-au desfăşurat în perioada august 2009-noiembrie 2012, însă nu au fost finalizate.

MBS Group aparţine fostului consilier local PDL din Turda Gabriel Silagy. Numele lui Silagy apare în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Cluj Horea Uioreanu. Procurorii spun că acesta i-ar fi dat lui Uioreanu prin intermediari peste 33.000 de lei, la începutul lui 2013.

abonare newsletter